A savanykás, fűszeres birsalmakompót tökéletes kísérője lehet a húsoknak, de önmagában is jólesik kanalazni.
Ősszel érik a birsalma, amiből isteni finom, puha és fűszeres birsalmakompótot főzhetsz. Valódi munka nem sok van vele, csak a gyümölcsöt kell megtisztítani, és mehet is a lábosba. Ebből a mennyiségből három 750 milliliteres üvegnyi befőtt tehető el.
Hozzávalók 3 adaghoz
👉 2 kg birsalma
👉 40 dkg cukor
👉 6 szem szegfűszeg
👉 1 fahéjrúd
👉 1 citrom leve és héja
Elkészítés:
Mielőtt hozzálátsz a munkához, fertőtlenítsd a befőttesüvegeket. A birsalmákat hámozd meg, a magházukat és a hibás részeket vágd ki, a gyümölcsöt szeleteld kisebb kockákra. Tedd őket egy nagy lábosba, és facsard bele a citromlevet. Add hozzá a szegfűszeget, a fahéjrudat és a citrom vékonyan levágott héját. Főzd húsz percig, amíg az almadarabok megpuhulnak, ekkor szűrd le, és az almákat egyenletesen oszd el az üvegekben. A levet újra forrald fel, kanalazd az almával teli üvegekbe, jól zárd le, és fordítsd őket fejjel lefelé öt percre. Ezután állítsd őket vissza a talpukra, és helyezd száraz dunsztba egy-két napra.
Szőlős piskóta vajas tésztából: így lesz igazán puha és omlós
A vajas piskótából készülő szőlős piskóta tésztája lágy és gazdag.
Igazi őszi édesség a vajas tésztából készülő szőlős …
Hagyományos vargabéles réteslapokkal: desszert vagy második fogás is lehet
Az édes vargabéles hagyományosan réteslapokkal és cérnametélttel készül.
A vargabéles különlegességét az adja, hogy az …
Hagyományos dödölle, ahogy Zalában készítik: pirított liszt kerül a krumplis tésztába
A zalai dödölle pirított liszttel készül, és zsírban sült hagymát is kanalaznak rá.
Egyszerű, olcsó és nagyon finom fog…
Fokhagymás-gyömbéres sertéskaraj ropogós bundában: a nagy kedvenc egy kicsit másképp
Fokhagymás-gyömbéres ízesítéssel még finomabb lesz a ropogós rántott sertéskaraj.
Dobd fel a rántott sertéskarajt illat…
Krémes Oreo sajttorta roppanós alappal: még sütni sem kell
Az Oreo sajttorta alapja vékony kekszes réteg, a teteje pedig gazdag krém, roppanós darabokkal.
Ha szereted az Oreo kek…
Így készül a punya, vagyis a cigány kenyér: vajtól gazdag a tésztája
A cigány kenyér, vagyis a punya vajas tésztából készül, és szeletelés helyett kézzel szokták törni.
A punya, a cigányok…
0 Megjegyzések