A cigány kenyér, vagyis a punya vajas tésztából készül, és szeletelés helyett kézzel szokták törni.
A punya, a cigányok kerenye vajas kelt tésztából készül. Nem késsel szelik, hanem kézzel szokták törni. Nagyon finom szaftos fogásokhoz, mint amilyen például a káposztás cigánylecsó.
Hozzávalók 1 darabhoz
👉 1 kg liszt
👉 10 dkg vaj
👉 5 dkg élesztő
👉 4.5 dkg langyos víz
👉 1 dl olaj
👉 1 teáskanál cukor
👉 0.5 evőkanál só
Elkészítés:
A langyos vízben keverj el egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet közben szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a vajat, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrj belőle sima tésztát, és jól dolgozd ki. Meleg helyen letakarva keleszd fél órát. A pihentetési idő végén gyúrd újra át, egyengesd el sütőpapírral kibélelt formában, és így keleszd további fél órát. Ezután told 200 fokos sütőbe, és nagyjából 45 perc alatt süsd aranyszínűre.
Sűrű, tápláló zöldségleves sajtgombóccal: így még kiadósabb
Még finomabb a klasszikus zöldségleves, ha levesbetétként sajtgombócot főzöl hozzá.
Ha szeretitek a zöldséglevest, most…
Almával és naranccsal sült illatos csirkecombok: így lesz a bőre igazán ropogós
Az almával és naranccsal sült csirkecomb illatos és ellenállhatatlan.
A gyümölcsös húsok kedvelői imádni fogják ezeket …
Fahéjas bundában sült, ropogós almakarikák: filléres édesség egyszerűen
A fahéjas almakarikák sűrű palacsintatésztában sülnek, és jókedvre derítenek az őszi estéken. A tészta a szénsavas ásvá…
Bögrés túrós muffin nagyon kevés munkával: ezekkel az arányokkal lesz igazán szaftos
A túrós muffint akár bögrés változatban is elkészítheted, így tényleg nagyon egyszerűen összeállítható.
A bögrés túrós …
0 Megjegyzések