A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

 Így készül a punya, vagyis a cigány kenyér: vajtól gazdag a tésztája


A cigány kenyér, vagyis a punya vajas tésztából készül, és szeletelés helyett kézzel szokták törni.


A punya, a cigányok kerenye vajas kelt tésztából készül. Nem késsel szelik, hanem kézzel szokták törni. Nagyon finom szaftos fogásokhoz, mint amilyen például a káposztás cigánylecsó.

Hozzávalók 1 darabhoz

👉 1 kg liszt
👉 10 dkg vaj
👉 5 dkg élesztő
👉 4.5 dkg langyos víz
👉 1 dl olaj
👉 1 teáskanál cukor
👉 0.5 evőkanál só

Elkészítés:

A langyos vízben keverj el egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet közben szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a vajat, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrj belőle sima tésztát, és jól dolgozd ki. Meleg helyen letakarva keleszd fél órát. A pihentetési idő végén gyúrd újra át, egyengesd el sütőpapírral kibélelt formában, és így keleszd további fél órát. Ezután told 200 fokos sütőbe, és nagyjából 45 perc alatt süsd aranyszínűre.

 Sűrű, tápláló zöldségleves sajtgombóccal: így még kiadósabb
 Almával és naranccsal sült illatos csirkecombok: így lesz a bőre igazán ropogós
Fahéjas bundában sült, ropogós almakarikák: filléres édesség egyszerűen
Bögrés túrós muffin nagyon kevés munkával: ezekkel az arányokkal lesz igazán szaftos

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések