Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

 Szőlős piskóta vajas tésztából: így lesz igazán puha és omlós


A vajas piskótából készülő szőlős piskóta tésztája lágy és gazdag.


Igazi őszi édesség a vajas tésztából készülő szőlős piskóta. Olyan színű szőlőből készítheted, amilyen éppen van otthon, sőt, ugyanez a recept működik bármilyen más gyümölccsel, befőttel is.

Hozzávalók 4 személyre
👉 40 dkg szőlő
👉 25 dkg liszt
👉 25 dkg porcukor
👉 25 dkg vaj
👉 5 tojás
👉 2 csomag vaníliás cukor
👉 2 evőkanál rum (vagy 2 teáskanál rumaroma és 2 evőkanál víz)
👉 1 citrom reszelt héja
👉 1 csipet só
👉 porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
A szőlőt mosd meg alaposan, és a szemeket tépkedd le a fürtről. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. Amikor már összeállt, adagold bele a cukor felét, és így verd tovább fényesre. A cukor másik felét keverd habosra a vajjal, a tojássárgákkal, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Adagold ezt is a tojásfehérjéhez, végül szitáld bele a lisztet, add hozzá a rumot, és fakanállal keverd óvatosan el. Simítsd el a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy tortaformában, szórd meg szőlőszemekkel, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 45 percre, amíg a beleszúrt villára már nem ragad rá a tészta. Tálaláskor a tetejét ízlés szerint porcukorral szórhatod meg.

 Hagyományos dödölle, ahogy Zalában készítik: pirított liszt kerül a krumplis tésztába
 Fokhagymás-gyömbéres sertéskaraj ropogós bundában: a nagy kedvenc egy kicsit másképp
 Krémes Oreo sajttorta roppanós alappal: még sütni sem kell
 Így készül a punya, vagyis a cigány kenyér: vajtól gazdag a tésztája
Bundázott csirkemell fehérboros tésztába mártva: ellenállhatatlanul ropogós lesz

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések