A vajas piskótából készülő szőlős piskóta tésztája lágy és gazdag.
Igazi őszi édesség a vajas tésztából készülő szőlős piskóta. Olyan színű szőlőből készítheted, amilyen éppen van otthon, sőt, ugyanez a recept működik bármilyen más gyümölccsel, befőttel is.
Hozzávalók 4 személyre
👉 40 dkg szőlő
👉 25 dkg liszt
👉 25 dkg porcukor
👉 25 dkg vaj
👉 5 tojás
👉 2 csomag vaníliás cukor
👉 2 evőkanál rum (vagy 2 teáskanál rumaroma és 2 evőkanál víz)
👉 1 citrom reszelt héja
👉 1 csipet só
👉 porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A szőlőt mosd meg alaposan, és a szemeket tépkedd le a fürtről. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. Amikor már összeállt, adagold bele a cukor felét, és így verd tovább fényesre. A cukor másik felét keverd habosra a vajjal, a tojássárgákkal, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Adagold ezt is a tojásfehérjéhez, végül szitáld bele a lisztet, add hozzá a rumot, és fakanállal keverd óvatosan el. Simítsd el a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy tortaformában, szórd meg szőlőszemekkel, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 45 percre, amíg a beleszúrt villára már nem ragad rá a tészta. Tálaláskor a tetejét ízlés szerint porcukorral szórhatod meg.
Hagyományos dödölle, ahogy Zalában készítik: pirított liszt kerül a krumplis tésztába
A zalai dödölle pirított liszttel készül, és zsírban sült hagymát is kanalaznak rá.
Egyszerű, olcsó és nagyon finom fog…
Fokhagymás-gyömbéres sertéskaraj ropogós bundában: a nagy kedvenc egy kicsit másképp
Fokhagymás-gyömbéres ízesítéssel még finomabb lesz a ropogós rántott sertéskaraj.
Dobd fel a rántott sertéskarajt illat…
Krémes Oreo sajttorta roppanós alappal: még sütni sem kell
Az Oreo sajttorta alapja vékony kekszes réteg, a teteje pedig gazdag krém, roppanós darabokkal.
Ha szereted az Oreo kek…
Így készül a punya, vagyis a cigány kenyér: vajtól gazdag a tésztája
A cigány kenyér, vagyis a punya vajas tésztából készül, és szeletelés helyett kézzel szokták törni.
A punya, a cigányok…
Bundázott csirkemell fehérboros tésztába mártva: ellenállhatatlanul ropogós lesz
A bundázott csirkemell úgy is nagyon finom, ha fehérboros masszába mártod, és ezután sütöd ki olajban.
Készítsd a ránto…
0 Megjegyzések