A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már készül az ellen Sargentini-jelentés

Szerdán tárgyalja az Országgyűlés a Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslatot. A plenáris ülésen azonban nem szólalhatnak fel majd a magyar EP-képviselők.
Mint ismert, szeptember 12-én fogadta el az Európai Parlament  a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést. A zöldpárti Judith Sargentini által összeállított dokumentum szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, ami indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsoroltak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval kapcsolatban, ahogy a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságával, a kisebbségek és a menedékkérők jogaival, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is. A kormánypártok szerint azonban a bevándorláspárti politikusok bosszújáról van szó, és a jelentés egy “bevándorláspárti vádirat” Magyarországgal szemben.

A kormánypárt válaszcsapásra készül, ezért benyújtották az Országgyűlésnek a Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslatot. A Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésre, valamint a határőrizet nemzeti ellenőrzésének elvonását javasló európai bizottsági tervezetre reagáló határozati javaslat részletes vitára való előterjesztéséről kedden szavazott az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, a részletes vita a következő bizottsági ülésen lesz. Így az Országgyűlés plenáris ülése akár már jövő hét szerdán tárgyalhat a javaslatról.

Ezzel kapcsolatban Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője arról számolt be szerkesztőségünknek, hogy a jelen állás szerint EP-képviselőként nem szólalhat fel a plenáris ülésen, mert a megismert napirend szerint a kormánypárti javaslat nem érint Európai Uniós témát. A Házszabály szerint viszont EP-képviselő kizárólag akkor szólalhat fel a Parlamentben, ha az adott napirendi pont EU-s témával foglalkozik.

Mint mondja, ezzel a döntéssel a kormánypártok el akarják kerülni a kemény összetűzéseket az ellenzéki EP-képviselőkkel. Szerinte nem akarják megismételni a strasbourgi vitákat itthon. Az MSZP éppen ezért felszólítja a kormányt és Kövér Lászlót, mint az Országgyűlés elnökét, hogy tegyék EU-s napirenddé a Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslatot, ellenkező esetben viszont adjanak magyarázatot a lépésükre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések