A ropogós tésztájú, rusztikus szilvás galette igazán mutatós és finom édesség.
A különféle piték közül a francia galette méltán az egyik legkedveltebb világszerte. Könnyen elkészíthető, nagyon dekoratív és nagyon finom. Bár sokféle töltelékkel, gyümölccsel isteni, feltétlenül próbáld ki szilvával. Nem baj, ha nem bírod ki, míg teljesen kihűl, langyosan, vaníliás fagyival a legfinomabb. Ebből a mennyiségből két nagyobb vagy három-négy kisebb pitét kapsz.
Hozzávalók 4 személyre:
TÉSZTÁHOZ
20 dkg liszt
12 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál hideg víz
1 csipet só
TÖLTELÉKHEZ
50 dkg szilva
5 evőkanál cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 kávéskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
TETEJÉRE
1 db tojás
2 evőkanál mandula
cukor
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, majd keverd össze a sóval, a hideg, kis darabokra vágott vajjal, és morzsold össze. Ezt követően add hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt és a hideg vizet, majd gyorsan gyúrd össze. Ha összeáll, szép sima, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
Közben készítsd el a tölteléket. A szilvát mosd meg, magozd ki, és vedd ketté, vagy vágd cikkekre. Rakd egy lábosba, szórd meg cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral, keményítővel, önts rá kevés vizet, és melegítsd össze. Nem kell felforralni.
A tésztát vedd ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsd körülbelül három milliméteresre. Ezután vágj belőle három egyforma nagyságú kört. Mindegyik közepére halmozz a szilvás masszából, majd az üresen maradt tésztát hajtsd fel a töltelékre. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és rakd rá a pitéket. Kend le a villával felvert tojással, majd szórd meg aprított mandulával és cukorral. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára 25-30 perc alatt.
- Egészben eltett paradicsom: így nem romlik meg a következő szezonig
- Pihe-puha, bögrés, citromos süti cukor nélkül: villámgyors finomság a mikróból
- Sajtos-tejszínes tészta ropogós baconnel, egyenesen a sütőből
- Pillekönnyű, omlós, kefires-sajtos pogácsa: ennél egyszerűbb már nem is lehetne
- Aszalt gyümölcsök gép nélkül: egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint a bolti
0 Megjegyzések