A creme brulée mesés desszert: a karamell alatt selymes, vaníliás krém bújik meg.
A creme brulée a franciák régi kedvence, amiért ma már az egész világ rajong. Akkor az igazi, ha a közepe éppen szilárd. Nem bonyolult, csak kicsit hosszadalmas az elkészítése, hisz sokáig kell a sütőben gőzölni. Ha nincs szakácsfáklyád, a cukrot forró grillsütőben is rákaramellizálhatod.
Hozzávalók 4 személyre:
KRÉMHEZ
10 dkg cukor
4 db tojássárgája
3 dl tejszín
1.5 dl tej
1 rúd vanília
TETEJÉRE
5 dkg barna cukor
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 150 fokra. A tejszínt és a tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a vaníliarúd kikapart magját, és melegítsd forráspontig. Amíg kicsit hűl, a tojássárgákat kézi habverővel keverd el a cukorral, de arra ügyelj, hogy ne legyen habos. Fokozatosan csorgasd az átszűrt tejes keverékbe. Dolgozd a masszát egyneművé, és adagold négy tűzálló tálkába vagy szufléformába.
Egy tepsibe tölts kevés vizet, állítsd bele a tálkákat, majd 50 percig gőzöld a krémet 140-150 fokon. Amikor a desszert közepe éppen szilárd, kiveheted a sütőből. Tedd hűtőbe legalább egy-két órára. Tálalás előtt szórd meg a krémet a barna cukorral, majd egy karamellizáló pisztollyal, szakácsfáklyával karamellizáld aranybarnára.
- Egészben eltett paradicsom: így nem romlik meg a következő szezonig
- Pihe-puha, bögrés, citromos süti cukor nélkül: villámgyors finomság a mikróból
- Sajtos-tejszínes tészta ropogós baconnel, egyenesen a sütőből
- Pillekönnyű, omlós, kefires-sajtos pogácsa: ennél egyszerűbb már nem is lehetne
- Aszalt gyümölcsök gép nélkül: egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint a bolti
0 Megjegyzések