A tarte tatin története mesébe illő: Stéphanie Tatin véletlenül fordítva pakolta a tepsibe kedvenc süteménye hozzávalóit. Legnagyobb meglepetésére az így kapott illatos almatorta hihetetlenül finom lett. A fordított süteményt érdemes körtével, barackkal, szilvával is elkészíteni.
Hozzávalók 16 darabhoz:
TÉSZTÁHOZ
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 cl víz
csipet só
KARAMELLIZÁLT ALMÁHOZ
18 dkg cukor
4 alma
7 dkg vaj
2,5 dkg porcukor
2,5 dkg fahéj
Elkészítés:
Keverd össze egy tálban a lisztet a sóval, a szobahőmérsékletű vajjal, majd az ujjbegyeiddel morzsold össze. Öntsd hozzá a vizet, és alaposan gyúrd össze. Ha a tészta elválik az edény falától, takard le, és tedd a hűtőbe 10-15 percre.
Addig az almákat mosd meg, hámozd meg, a magházat távolítsd el, és vágd négy részre. A karamellhez egy tűzálló serpenyőben vagy tálban kis lángon olvaszd össze a 18 deka cukrot és a vajat, közben kevergesd. Amikor szép világosbarna, rakd rá rózsa formában az almát, majd szórd meg fahéjjal.
Vedd elő a tésztát a hűtőből, és nyújtsd ujjnyi vastagra. Igazgasd az almás rétegre, és hintsd meg porcukorral. Süsd előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 40 percig. Ha a teteje és a tészta széle megbarnul, kiveheted a sütőből. Határozott mozdulattal borítsd ki a formából úgy, hogy a karamellizált alma legyen felül.
- Egészben eltett paradicsom: így nem romlik meg a következő szezonig
- Pihe-puha, bögrés, citromos süti cukor nélkül: villámgyors finomság a mikróból
- Sajtos-tejszínes tészta ropogós baconnel, egyenesen a sütőből
- Pillekönnyű, omlós, kefires-sajtos pogácsa: ennél egyszerűbb már nem is lehetne
- Aszalt gyümölcsök gép nélkül: egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint a bolti
0 Megjegyzések