A meggyes tejpite olyan, mint a sütőben sült, gyümölcsös palacsinta.
A tejpite réges-régi kedvenc, akár már a dédinél is kóstolhattad. A tészta fantasztikusan lágy, puha. Más országokban is megvannak a különféle változatai, a franciáknál különösen népszerű, és clafoutis-ként ismerheted. Meggyel egész évben elkészítheted, hisz friss gyümölcs híján befőttből is tökéletes.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg meggy
20 dkg cukor
10 dkg vaj
8 dl tej
5 db tojás
2 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
Elkészítés:
Rakd egy tálba a puha, szoba-hőmérsékletű vajat, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és robotgépben keverd habosra. Egyesével tedd hozzá a tojások sárgáját, mindegyiket keverd kicsit, majd forgasd hozzá a sóval vegyített lisztet. Fokozatosan öntsd hozzá a tejet és a tejszínt, és dolgozd csomómentesre a tésztát. A tojások fehérjét verd kemény habbá, és óvatosan keverd a masszába.
Egyengesd a tésztát alaposan kivajazott, liszttel megszórt tepsibe, rendezd el rajta a meggyet, és öntsd 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára 40-45 perc alatt. Ha kihűl, szeleteld fel, és szórd meg porcukorral. Kínálhatsz még hozzá baracklekvárt.
- Egészben eltett paradicsom: így nem romlik meg a következő szezonig
- Pihe-puha, bögrés, citromos süti cukor nélkül: villámgyors finomság a mikróból
- Sajtos-tejszínes tészta ropogós baconnel, egyenesen a sütőből
- Pillekönnyű, omlós, kefires-sajtos pogácsa: ennél egyszerűbb már nem is lehetne
- Aszalt gyümölcsök gép nélkül: egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint a bolti
0 Megjegyzések