A régi karácsonyokhoz hozzátartozott a lekváros, diós zserbó, amelyet most te is el tudsz a hagyományos recept alapján készíteni.
A kelt tésztás lapokból, diós-lekváros rétegekből álló édes süti, a zserbó valószínűleg nem a legendás cukrászmester, Gerbaud Emil találmánya, de ez semmit nem von le az értékéből. Otthoni elkészítéséhez néhány trükköt érdemes észben tartani a kelesztés módjától a süti megszurkálásáig, de ha ezekkel tisztában vagy, csodás lesz az eredmény.
Hozzávalók 24 szelethez
A tésztához:
👉 35 dkg liszt
👉 15 dkg zsír
👉 5 dkg porcukor
👉 1 tojás
👉 1 dl tej
👉 1 dkg élesztő
👉 1 csomag sütőpor
👉 1 csipet só
👉 0.5 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
👉 30 dkg sárgabaracklekvár
👉 15 dkg darált dió
👉 5 dkg porcukor
A csokimázhoz:
👉 20 dkg étcsoki
👉 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tésztához langyosítsd meg a tejet. Adj hozzá egy kiskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át. Add hozzá a sütőport, a sót, a maradék cukrot, a tojást, az élesztős tejet és a zsírt. Gyúrd jó össze, majd oszd három egyforma gombócra. Célszerű mérlegen kimérni a gombócokat, hogy biztosan egyformák legyenek. Csavard őket egyenként fóliába, és tedd be a hűtőbe egy órára.
A pihentetési idő leteltével az egyik tésztát nyújtsd ki sütőpapíron 25x35 centisre. A papírral együtt emeld át egy tepsibe. A diót keverd el a porcukorral. A tésztát kend meg a lekvár felével, erre szórd a cukros dió felét. A következő tésztagombócot is nyújtsd ki, fedd be vele a diós lekvárt, kend rá a maradék lekvárt és diót, majd erre jön a harmadik lap. Villával vagy hústűvel szurkálj le egészen a tepsi aljáig, hogy ne púposodjon fel, majd told 175 fokos sütőbe 35 percre. Ha kész, a papír segítségével emeld ki a tepsiből, és hűtsd langyosra.
A csokit vízgőz fölött olvaszd fel. Amikor megolvadt, adj hozzá egy evőkanál olajat, hogy szép fényes legyen, és ezzel kend meg a kihűlt tészta tetejét. Várj egy-két órát, amíg megdermed rajta a máz, és utána szeleteld.
0 Megjegyzések