A szlovák savanyú káposztaleves füstölt hús levében fő, és elképesztően finom.
A füstölt húsos szlovák savanyú káposztaleves annyira finom, hogy északi szomszédaink a karácsonyi asztalra is szívesen teszik. Ez nem is meglepő: a kolbász, a szalonna és a füstölt oldalas mellé egy kanál erős paprikakrém és egy kevés gomba is dukál, így a végeredmény egy igazi, házias és felejthetetlen fogás.
Hozzávalók 6 személyre
👉 1 kg füstölt tarja vagy oldalas
👉 1 kg savanyú káposzta
👉 25 dkg füstölt kolbász
👉 5 dkg füstölt szalonna
👉 1 kis doboz szárított gomba (vagy 25 dkg friss gomba)
👉 1 hagyma
👉 1 teáskanál erős paprikakrém
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 só ízlés szerint
👉 tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A füstölt húst vágd két-három darabba, öntsd fel 2,5 liter vízzel, és két óra alatt főzd puhára. Ha kész, szedd ki a léből, és hagyd kihűlni. Közben a hagymát, és ha szükséges, a gombát aprítsd fel.
A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak találod, öblítsd át, majd tedd a füstölt lébe az apróra vágott hagymával és gombával együtt. Forrald fel, majd azonnal vedd a lángot takarékra, és főzd puhára. Közben a kolbász héját húzd le, karikázd fel, fél óra múlva add a csípős paprikakrémmel együtt leveshez, és főzd tovább tíz percig.
A szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki. Keverd el egy kiskanál pirospaprikával, és öntsd a leveshez. Kóstold meg, és ha szükségesnek látod, adj hozzá még óvatosan egy kevés sót. Tejföllel és a füstölt hússa tálald.
Nyugodtan készítsd nagy adagban, mert másnap még finomabb.
Bögrés kókuszos, csokis kevert süti: ennél nem lehetne egyszerűbb
A kókusz és a csoki párosításánál jobbat nehéz elképzelni, ráadásul ez az édesség villámgyorsan el is készül.
A mennyei…
Remegős szőlős túrótorta: alul vékony tésztaréteg, felül sok-sok krém
Ez a mennyei szőlős túrótorta sütőben sül, a lelkét pedig a gazdag gyümölcsös krém adja.
Hamisítatlan őszi édesség a sz…
Egészben sült tepsis röszti: így készítik Svájcban a híres fogást
A rösztit eredetileg egészben, tepsiben sütik meg. Ha marad belőle másnapra, azt utólag, serpenyőben piríthatod ropogós…
Szaftos hajdúkáposzta sok-sok kolbásszal: másnap még finomabb lesz
A kiadós hajdúkáposzta sok kolbásszal és friss kenyérrel tálalva az igazi.
Régebbi szakácskönyvek egyszerűen káposztafő…
Fantasztikusan finom nutellás muffin: a közepében lágy marad a mogyorókrém
Úgy a legfinomabb a nutellás muffin, ha a közepében a krém lágy marad.
A nutellás muffin kérge szilárd, ha azonban bele…
Túrógombóc tejbegrízes alappal: így biztos, hogy nem esik szét
A tejbegrízes alappal készült túrógombóc biztos, hogy nem fog szétesni.
Készítsd el a túrógombócot kicsit másképp, tejb…
Pirosra sült, ropogós csirkecombok: fokhagymás vajban pácolva lesz igazán omlós
A ropogós, pirosra sült csirkecomb úgy az igazi, ha elkészítés előtt hagyod befűszerezve pihenni a hűtőben. Fokhagymás …
Mézes-gyömbéres ragacsos csirkeszárnyak: csípős, édes máz vonja be
A mézes-gyömbéres szósszal megkent csirkeszárny egyszerre édes és csípős.
Érdemes gyakran készítened csirkeszárnyat, me…
Sűrű csirkeaprólék-leves fűszeresen: roppanós nyári zöldségekkel a legfinomabb
A sűrű, házias csirkeaprólék-leves a nyári melegben is jólesik.
A klasszikus hétvégi ebéd bevezetőjének nem is kell fin…
Szaftos, tejszínes húsgombócok újhagymával: tavaszias fogás, amit a gyerekek is imádni fognak
Készítsd a húsgombócokat is változatosan! Újhagymával ízesítve, tejszínes szósszal leöntve fenséges fogás.
A gyerekek i…
0 Megjegyzések