Nemcsak finom, hanem még jópofán is néz ki: ilyen különleges módon is készülhet az édesség.
Az erdélyi túrófánk, vagyis a papanasi különlegessége, hogy toronyszerűen épül fel: egy lyukas süti tetejére egy golyó kerül. A citromtól kicsit savanykás, és nagyon kiadós, így akár egy tartalmasabb leves után második fogásnak is tökéletes. Tejföllel és áfonyalekvárral kínáld.
Hozzávalók 4 személyre
👉 35 dkg túró
👉 20 dkg liszt
👉 10 dkg cukor
👉 1 tojás
👉 1 citrom reszelt héja
👉 1 teáskanál vaníliaaroma
👉 1 teáskanál sütőpor
👉 1 csipet só
👉 5 dl olaj a sütéshez
👉 tejföl és áfonyalekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
A túrót robotgéppel keverd jól ki a cukorral, a tojással, a reszelt citromhéjjal és a vaníliakivonattal. Egy másik tálban vegyítsd el a lisztet a sütőporral és a sóval, és fokozatosan, először robotgéppel majd kézzel adagold a túrós masszához. Oszd négy részre, és mindegyikből formázz gombócot. A gombócokból szedj ki egy-egy diónyi darabot, a maradék tésztákat pedig a kezeddel lapogasd ki, a közepükbe pedig vájj mélyedést. Így lesz négy nagy lyukas tésztád és négy kisebb golyód. Egy serpenyőben forrósíts annyi olajat, hogy a fánkok úszhassanak benne, és oldalanként néhány perc alatt süsd őket aranyszínűre. Ha készen vannak, szűrőlapáttal szedd ki őket, és papírtörlőn itasd fel róluk a zsiradékot. Tálaláskor a nagyobb darab tetejére ültesd a kisebbet, és locsold meg tejföllel, áfonyalekvárral.
Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
0 Megjegyzések