A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Igen erős a rákellenes hatásuk: 10 növény, ami segít megelőzni a daganatok kialakulását


Finomak és szuperegészségesek, ajánlott sokat fogyasztani belőlük.


A testi-lelki jóllét és az életmód rendkívül szoros kapcsolata már régóta közismert. Az egészséges életmód egyik legfontosabb alappillére a táplálkozás. Az, hogy mi kerül az ember tányérjára, jócskán meghatározza a fizikai állapotát. A napjainkban népbetegségeknek számító kórképek, így a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz, valamint a daganatos elváltozások kialakulása is egyértelmű összefüggést mutat az étrenddel.

Ezekre a problémákra genetikai tényezők is hajlamosíthatnak, így előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy valaki a lehetőségeihez mérten mindent megtesz az egészsége megóvásáért, mégis szembe kell néznie a betegséggel. Ugyanakkor a szakemberek szerint a kockázat némi odafigyeléssel, ha szükséges, életmódbeli változtatással csökkenthető. A daganatos megbetegedések megelőzésében a szűrővizsgálatokon való részvétel mellett segíthet a rendszeres fizikai aktivitás, a kielégítő pihenés, a hatékony stresszkezelés, valamint a gyakran rákellenesnek is nevezett, egészséges tápanyagokban bővelkedő ételek gyakori fogyasztása.

A zöldségekben nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns hatású vegyületek, rostok, vitaminok és ásványi anyagok mind-mind segíthetnek az egészség megőrzésében. Az antioxidánsok a sejtöregítő szabad gyökökkel szembeni küzdelemben vesznek részt, a rostok egyebek mellett az emésztőrendszer megfelelő állapotának fenntartásáért felelnek, így kulcsfontosságú szerephez jutnak például a végbélrák rizikójának mérséklésében. Fontos megjegyezni, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, változatos táplálkozás az optimális testsúly megőrzését is támogatja, ami a rákos elváltozások szempontjából is lényeges, ugyanis az elhízás megnövelheti egyes daganattípusok, többek között a méh-, a hasnyálmirigy- és a menopauzán átesett nők esetében a mellrák kialakulásának kockázatát. A következő zöldségeket az egészség megőrzése és a daganatos kórképek prevenciója érdekében is ajánlott az étkezés rendszeres részévé tenni.

A sárgarépa élénk színét az A-vitamin legfontosabb forrásának tekinthető béta-karotinnak köszönheti. A szakemberek valószínűsítik, hogy a karotinoidokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása valamelyest csökkentheti a száj-, a tüdő-, a garat- és a gégerák kialakulásának kockázatát.

A flavonoidok a növényekben megtalálható, jótékony hatású vegyületek. Hozzájuk tartozik a myricetin, amelyben a petrezselyem különösen gazdag, és a megfigyelések szerint például a bőrrák megelőzésében lehet hasznos. A flavonoidok családjának tagja a petrezselyemben szintén megtalálható, antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő apigenin is, ami rákellenes tulajdonságokkal bírhat.

A pikáns ízű rukkola a keresztesvirágú zöldségekhez tartozik, és a brokkolihoz hasonlóan a daganatos megbetegedések megelőzésében többek között szulforafántartalma révén segíthet. K- és C-vitamin, illetve kalcium is van benne.

A brokkoli C- és K-vitaminban, valamint magnéziumban kifejezetten gazdag keresztesvirágú zöldség. Szulforafánt tartalmaz, ami részt vesz a sejtvédő folyamatokban. A daganatokra gyakorolt hatásaival kapcsolatban folynak a kutatások, a laboratóriumi vizsgálatok során biztató eredményekre jutottak a kutatók, például a mellrák rákos sejtjeinek méretének és számának csökkenését figyelték meg.

A paradicsom színanyaga egy vörös színű karotin, a likopin, ami megtalálható egyebek mellett a görögdinnyében és a grépfrútban is. Antioxidáns, és a kutatások szerint feltételezhetően rákellenes hatású anyag. Az emberi szervezetben jobban hasznosul, ha főzött, melegített fogásokból kerül bevitelre.

A hagymafélék rákellenes hatásáról már sokféle vizsgálat készült. Azt is kimutatták, hogy nagy mennyiségben fogyasztva a gyomorrák kialakulásának kockázatát is mérsékelhetik.

A frissen felvágott vagy zúzott fokhagyma fontos összetevője az allicin, ami amellett, hogy segíthet a koleszterinszint csökkentésében, a laboratóriumi kísérletek eredményei szerint a rákos sejtek elpusztításában is részt vehet.

A keresztesvirágúakhoz sorolható káposzta rosttartalma jelentős, K-vitaminban, kalciumban, C- és A-vitaminban is gazdag. A kutatások a kelkáposztát különösen a tüdő-, az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák ellen találták hatékonynak.

A sóska zöld leveles zöldségként a spenóthoz hasonlóan sejtvédő, rákellenes klorofillban gazdag. Továbbá antioxidáns hatású C- és K-vitaminból is bőven van benne.

A növények zöld festékanyaga a klorofill, ami alapvető fontosságú a fotoszintézis során, és az emberek számára is számos pozitív hatással bír. A spenót magas klorofilltartalmú zöldség lévén segíthet a rákmegelőzésben, valamint a daganat növekedésének lassításában is.

DOSSZIÉ:

📂 5 étel, ami durván megnöveli az étvágyat, pedig sokan egészségesnek gondolják: ezektől nem fogysz le

📂 8 finom gyógyvíz és tea, ami jobban hűsít, mint a jégkocka: felfrissítenek nagy kánikula idején

📂 A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük

📂 A 8 leghatásosabb gyakorlat az alhas edzésére: a legnehezebben formálható részt veszik célba

📂 Csökkenti az étvágyat, segíti az emésztést, és enyhíti az IBS tüneteit: így fogyaszd a borsmentát

📂 Tippek a hőhullámok kivédésére 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések