A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

8 finom gyógyvíz és tea, ami jobban hűsít, mint a jégkocka: felfrissítenek nagy kánikula idején


A kánikula idején a jeges italok is némi megkönnyebbülést hozhatnak, de némely gyógynövények, gyümölcsök extrán fokozzák a hűsítő hatást.


A nyári kánikulában sokan kevés jobb dolgot tudnának elképzelni annál, mint hogy egy jól behűtött, jégkockákkal hidegen tartott itókát kortyolgassanak, pedig ez valójában csak átmeneti megkönnyebbülést okoz.

Szerencsére van lehetőség lehűteni magunkat, méghozzá belülről - nem mintha nem számítana sokat egy hatékonyan működő ventilátor vagy légkondi. De bizonyos gyógynövények, teák segíthetnek a kánikula idején.

Benjamin Zappin gyógynövényszakértő szerint hűsítő és izzasztó növényeket lehet megkülönböztetni. Mindkét fajta segít lehűteni a testet, hiszen valójában az izzadás, bár próbáljuk elnyomni, a szervezetünk klímája, így ha az beindul, rövid időn belül fokozatosan csökkenni fog a testhőmérséklet is. Emellett az alább részletezett növények, hatóanyagaiknak hála, hosszabb ideig hoznak enyhülést a forróságban.

A csipkebogyótea szintén hatékony nyári frissítőital, enyhe vízhajtó hatásának hála, és mert gyorsítja a vérkeringést, szintén az izzasztó gyógynövények közé tartozik. Nem javasolt leforrázva készíteni magas C-vitamin-tartalma miatt, mert ezzel jelentős mértékben veszít belőle, hanem hideg vízben legalább öt órán keresztül kell ázni hagyni.

A bodza az egyik legjobb izzasztó gyógynövény, mely tea formájában vagy szimplán - akár 5-6 órát - vízben kiáztatva is fogyasztható. A bodzavirágital készítéséhez érdemes citromot használni, és kerülni a legtöbb receptben látható cukrot, mert az éppen felmelegítené a testet.

Különös módon a kaprot is remek hűsítő növényként tartják számon. A magas antioxidáns-tartalmú fűszernövény felhasználásával készült kígyóuborkás-almás smoothie remekül hidratál, és garantáltan megkönnyebbülést hoz a kánikula alatt.

A kamilla szintén remek természetes nyugtató, és számos rosszindulatú betegség megelőzésében segíthet. A gyógynövényszakértő szerint izzasztó és hűsítő hatása miatt is lehűtheti a szervezetet a nagy melegben. Legegyszerűbb módja a fogyasztásának, ha virágjaiból teát főzöl.

A levendula nyugtató hatású, és segít lehűteni a testet is. C-vitaminban gazdag citrommal kombinálva tökéletes szomjoltó még a legnagyobb kánikulában is, de akár isteni limonádé is készíthető belőle - de csak módjával a cukorral, mert az épp felmelegíti a testet!

A frissítő ízű hibiszkusztea szintén hatékonyan hűsíti a testet, és remek szomjoltó, energetizáló ital. Pár szem málnával megbolondítva kitűnő nyári üdítő. Nem árt tudni, hogy szívbetegek csak napi három pohárral, cukorbetegek pedig két pohárral ihatnak belőle, és kúraszerűen fogyasztani maximum egy hónapig szabad.

A citromfűben található olaj hűsítő hatását egy 2011-es kutatásban is bizonyították. Akár tea formájában is fogyasztható, de a hatóanyagainak kinyerésére elegendő pár friss levelet enyhén összenyomkodva hideg vízben kiáztatni.

A borsmenta izzasztó hatásának köszönhetően segít a nagy melegben lehűteni a testet, emellett a mentolos ízének hála becsapja az agyat, és hidegérzetet okoz. Egyszerűen pár levél mentát nyomkodj össze, majd tedd egy pohár vízbe, hogy kioldódjanak az értékes hatóanyagai - kész is van a nyári frissítő ital.

DOSSZIÉ:

📂 A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük

📂 A 8 leghatásosabb gyakorlat az alhas edzésére: a legnehezebben formálható részt veszik célba

📂 Csökkenti az étvágyat, segíti az emésztést, és enyhíti az IBS tüneteit: így fogyaszd a borsmentát

📂 Tippek a hőhullámok kivédésére 

📂 A barna rizs egészségre gyakorolt hatásai 

📂 Miért fehér a nyelvünk és mit tehetünk ellene? 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések