Hirdessen itt

A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük


A magas koleszterinszint nem lebecsülendő probléma, hosszú távon súlyosan egészségkárosító tényező. A táplálkozás segíthet kordában tartani.


A koleszterin a szervezet számára nagyon fontos anyag, szükség van rá a sejtek felépítéséhez, a vitaminok és a hormonok előállításához. Mégis, a legtöbbször negatív összefüggésben, a negatív hatásainak hangsúlyozásával kerül elő a vegyület.

A koleszterin emelkedett szintje hosszú távon valóban komoly egészségügyi problémákhoz vezet, növeli az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyi érkatasztrófa, azaz a stroke kialakulásának kockázatát. A rendszeres laborvizsgálatok segítenek az érték ellenőrzésében, a kordában tartásában és csökkentésében az életmód játszik kulcsfontosságú szerepet, így az átgondolt étkezés, a fizikai aktivitás, a testsúly optimalizálása, valamint - amennyiben szükséges - a gyógyszeres kezelés.

A koleszterin kisebb részét az étkezés során juttatjuk be a szervezetbe, nagyobb hányada a májban szintetizálódik. A laborvizsgálatokon három koleszterinnel kapcsolatos érték szerepel, az összkoleszterin, az LDL- és a HDL-koleszterin.

Az LDL-t, azaz az alacsony sűrűségű lipoproteint a köznyelv káros vagy rossz koleszterinnek hívja, mivel magas szintje hozzájárul az erekben a lerakódások, plakkok képződéséhez, jócskán növeli az érelmeszesedés valószínűségét. Ettől függetlenül viszont természetesen szükség van rá a különböző élettani folyamatokban.

Ezzel szemben a HDL, a nagy sűrűségű lipoprotein, amit hasznos, jó koleszterinnek szokás hívni, a lerakódott vagy keringő (LDL) koleszterint felveszi, és a májhoz szállítja, ahol az lebomlik, majd távozik a testből. Egészséges embereknél a összkoleszterin 5 mmol/l alatt, az LDL-koleszterin pedig 3 mmol/l alatt van.

A vérzsírok másik csoportját a trigliceridek alkotják, ezek szintje gyakran a koleszterinnel együtt magas, ilyenkor mindenképp életmódváltásra van szükség a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. A magas értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek.

A kelkáposzta rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék. Kálium- és rosttartalma miatt hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez, a benne található antioxidánsok felveszik a harcot a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival.

A fokhagyma nemcsak az immunrendszer működését támogathatja, és a megfázásos panaszok enyhítésében lehet az ember hasznára, hanem a kutatások szerint a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában is segíthet.

A rostokban gazdag zab segít az LDL-koleszterin csökkentésében és a vércukorszint stabilizálásában is. Kásaként pillanatok alatt összedobható, reggelire készülhet úgy is, hogy éjszakára beáztatod, ébredés után pedig kedvedre ízesíted. Az olajos magvak hozzáadásával lassítható szénhidráttartalmának felszívódása.

A padlizsán élelmi rostokban gazdag, sokféleképpen elkészíthető zöldség, ami támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Kevés kalóriát tartalmaz, így a diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják például párolva vagy grillezve.

Az olajos húsú halak, így a lazac, a hering vagy a szardínia kétféleképpen is segíthetnek a koleszterinszint beállításában: egyrészt az étkezés során a húst helyettesítik, ami az LDL- koleszterin szintjét emelő telített zsírokat tartalmaz, másrészt az omega-3 révén csökkentik is a triglicerid mennyiségét.

Az almában, a citrusfélékben, az eperben és a szőlőben lévő pektin szintén vízben oldódó rost, így fogyasztása az LDL-koleszterin szintjét csökkentheti. Az alma pozitív hatásait érdemes kihasználni.

Az olajos magvak, a mandula, a dió, a mogyoró a szív egészségének megőrzésében, az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjének csökkentésében segíthetnek. Továbbá mérsékelhetik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. Omega-3-ban, rostokban, érvédő E-vitaminban gazdagok. Ugyanakkor kalóriadúsak, fogyasztásukkor ezzel számolni kell! Szórd salátára őket a tartalmasabb fogásért!

A vízben oldódó rostok, amelyekből a hüvelyesek különösen sokat tartalmaznak, pozitívan befolyásolják a zsíranyagcserét, csökkentik a koleszterin felszívódását. Emellett a bab- és a lencsefélék hosszan tartó jóllakottságérzést is biztosítanak, ami a testsúly optimalizálása és a vércukorszint stabilizálása szempontjából sem mellékes.

DOSSZIÉ:

📂 A 8 leghatásosabb gyakorlat az alhas edzésére: a legnehezebben formálható részt veszik célba

📂 Csökkenti az étvágyat, segíti az emésztést, és enyhíti az IBS tüneteit: így fogyaszd a borsmentát

📂 Tippek a hőhullámok kivédésére 

📂 A barna rizs egészségre gyakorolt hatásai 

📂 Miért fehér a nyelvünk és mit tehetünk ellene? 

📂 Miért fáznak jobban a nők, mint a férfiak?

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések