A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A barna rizs egészségre gyakorolt hatásai


A rizs már évszázadok óta nagyon fontos táplálék a világ minden táján. Indiában és Kínában például nem is teljes az étkezés rizs nélkül. Nagyon sokfélét fogyasztanak – basmati, fehér, barna és fekete rizst is – nemcsak azért, mert ez egy tipikus ázsiai étel, hanem azért is, mert úgy vélik, hogy a rizsnek számtalan egészségügyi előnye létezik.


A barna rizs sokkal egészségesebb, mint a fehér változat, hiszen magasabb a tápértéke, ez a szupertáplálék alacsony zsírtartalmú és kalóriamentes is egyben. Nagyon sok élelmi rostot és ásványi anyagot tartalmaz, mint például vas, kalcium, foszfor, cink, szelén, magnézium. De B1-, B2-, B3-, B6-, illetve E- és K-vitaminban is bővelkedik, ezen kívül az antioxidáns flavonoidoknak, a fehérjéknek és az esszenciális zsírsavaknak is gazdag tárháza.

A barna rizs az egyik olyan táplálék, amely támogathatja a fogyókúránkat, hiszen gazdag élelmi rostokban, így könnyen eltelít bennünket. Minél több rostos ételt fogyasztunk, annál kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz. Így amennyiben lecseréljük a fehér rizst barna rizsre, csökkenthetjük a hasi zsír mennyiségét.

További előnye a barna rizsnek, hogy alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. Az alacsony glikémiás szint azt jelenti, hogy csak lassan szívódik fel, így nem emeli meg drasztikusan a vércukor szintjét.



Tanulmányok igazolják, ha napi 3 alkalommal fogyasztunk rostos táplálékokat, mint amilyen például a barna rizs is, akkor mintegy 35%-kal csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A barna rizs ezen kívül fitinsavat és esszenciális polifenolokat is tartalmaz, melyek szintén megakadályozzák a cukor gyors felszívódását, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Ez a gabona előnyös lehet azok számára is, akik csökkenteni szeretnék a koleszterinszintjüket, hiszen segít a kiválasztásában.

A barna rizs a kognitív diszfunkció kialakulását is mérsékelheti, illetve védelmet jelenthet a különféle neurodegeneratív betegségekkel szemben. Rendszeres fogyasztásával csökkenhet az Alzheimer- és a Parkinson-kór, illetve a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázata is.

DOSSZIÉ:

Miért fehér a nyelvünk és mit tehetünk ellene? 

Miért fáznak jobban a nők, mint a férfiak?

A C-vitamin segít a megfelelő immunválasz kialakításában 

Az olajok közül az egyik legkedveltebb az eukaliptuszolaj: nagyon sok sok egészségügyi előnnyel rendelkezik 

Így enyhítheted az ízületi gyulladás okozta fájdalmat: csodás szerek és néhány jó tanács 

Mi növeli meg a mellrák kialakulásának kockázatát? 

Nem csak az olasz ételeket ízesítik, az egészségünket is védik 

A nyár kedvencei: zöld leveles zöldségek 

4 ok, amiért újra bepisil a szobatiszta gyerek: mikor kóros, és mit tehet a szülő?

Így kösd meg a strandkendőt, hogy igazán csinos legyen: 13 nőies variációt mutatunk

A nyári melegben megnő a vérrögképződés esélye: 6 hasznos tanács a megelőzésre

Kihajtja a pangó vizet, megszünteti a puffadást: 7 étel magas káliumtartalommal

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések