A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vega életvitel a személyiséget is befolyásolja! Egy óriási felfedezés


Míg a július a műanyagmentességről, addig a január a húsmentességről szól világszerte: jelenleg is tart a vegán január kihívás.

Ilyenkor nagyon sokan próbálják meg felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a húsfogyasztás, különösen a rendszeres húsfogyasztás rendkívüli egészségkárosító hatással bír. Ezt már számos tanulmány alátámasztotta, köztük nem egy metaanalízis igazolta a húsfélék (kiemelten a feldolgozott, vörös húsok) egészségre káros hatásait.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a húsipar környezetre gyakorolt hatása már manapság is fenntarthatatlan, akkor nem meglepő, ha egyre többekben összeáll a kép: ideje próbát tenni a vegetáriánus, vagy éppen a vegán életmóddal, a növényi étrenddel.

Egy érdekes tanulmány szerint a húsmentes életmód azonban távolról sem csak arra jó, hogy alaposan lecsökkentsük a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek esélyét. Kiderült, hogy minél kevesebb húst fogyaszt valaki, annál alacsonyabb lesz a BMI értéke. Azonban még ennél is érdekesebb eredményre jutottak a kutatók!

Megtudták ugyanis, hogy a vegetáriánusok általában introvertáltabbak. Ezen kívül nagyobb arányban kerülik a konfliktust, békésebb megoldásokat keresnek, mint mindenevő társaik. 

De miért lehet egészségesebb a vegetáriánus életmód?

A magyarázat nem csak abban keresendő, hogy a hús már önmagában is számos veszélyt hordoz magában az egészségünkre nézve. A húsfogyasztás módja is nagyon káros. A zsírban gazdag ételek különösen könnyen hizlalnak és gyakran eleve rossz párosítással, magas szénhidráttartalommal, cukorral fogyasztják őket az emberek. Jó példa erre pl. egy klasszikus, gyorséttermi hamburger.

Az ilyen jellegű fogások nem csak eleve drasztikusan sok kalóriát tartalmaznak, hanem fokozzák az étvágyat, miközben késleltetik a jóllakottság érzését. Egy valamiből viszont kevés van bennük: ez pedig a létfontosságú rost. Ezzel szemben a vegetáriánus étrend, de a növényi (vegán) rengeteg rostot tartalmaz, amik segítik a bélrendszer, az emésztés helyes és egészséges működését. Már csupán ez az egy tényező is ahhoz vezethet, hogy a vegetáriánusoknak és a vegánoknak alacsonyabb a BMI-je. 

Érdekességként a kutatók kiemelték, hogy „azok, akik sok „elsődleges” állati eredetű ételeket (pl. kolbászt, húst) esznek, általában magasabb a BMI-vel rendelkeznek, mint azok, akik többnyire a „másodlagos” állati termékekhez (tej, sajt, tojás stb.) ragaszkodnak, tehát vegetáriánusok. 

 „Eredményeink szerint az alacsonyabb BMI-vel rendelkező személyek vagy teljesen elkerültek bizonyos állati eredetű termékeket és vegetáriánusok voltak, vagy továbbra is ettek húst, de elenyészően ritkán” – magyarázta Medawar.

De mi a helyzet a lelkiekkel?

A kutatók szerint a leglenyűgözőbb az, hogy a felmérés alapján a vegetarianizmus (és a veganizmus is) nagy szerepet játszik az ember személyiségének formálásában. A szerzők azt találták, hogy azok az emberek, akik nem ettek állati eredetű ételeket, introvertáltabbnak és visszahúzódóbbnak, amolyan csendes megfigyelőnek bizonyultak. Nem konfrontálódtak annyit másokkal és szívesebben voltak egyedül.

Az eredményekre úgy jöttek rá a kutatók, hogy különféle felmérések segítségével vizsgálták a résztvevőket. Megkérdezték, milyen gyakran fogyasztanak állati eredetű fogásokat, miközben különféle személyiségteszteket végeztettek velük. Tovább növelte a tanulmány különlegességét, hogy az eredmények az egyén korától, nemétől és iskolai végzettségétől függetlenül igazak voltak.

Korábban voltak olyan elemzések, hogy a vegetáriánusok és a vegánok neurotikusak, tehát érzelmi problémákkal küszködnek, de ezúttal nem tudtunk semmi ilyen jellegű összefüggést megfigyelni” – mondta Veronica Witte, a tanulmány társszerzője. A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogy a vegetáriánusság gyakran vezet-e depresszióhoz, de ismét nem találtak bizonyítékot ilyen kapcsolatra.

Nem tudtuk kimutatni ezt az összefüggést. Lehetséges, hogy a korábbi elemzések során más tényezők elmosták az eredményeket, de mi most elszámoltunk ezekkel – tette hozzá. 

Ugyanakkor konkrét magyarázatot nem sikerült adni arra, miért lehetnek a vegetáriánusok és a vegánok nyugodtabbak, adott esetben visszahúzódóbbak. Talán nem csak fizikailag, hanem lelkileg is igaz a mondás, miszerint „az vagy, amit megeszel”?

Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések