A baumkuchen, vagyis a fatorta onnan kapta a nevét, hogy a belseje a fák évgyűrűire hasonlít.
Régi, hagyományos német süti a baumkuchen, vagyis magyarul a fatorta, mely egy speciális sütési technikának köszönheti különleges megjelenését. Az elkészítése kicsit pepecselős, de a gyönyörű végeredmény megéri a fáradságot.
Hozzávalók 12 szelethez
A tortához
👉 18 dkg cukor
👉 18 dkg vaj
👉 12 dkg liszt
👉 4 tojás
👉 2 evőkanál rum
👉 1 evőkanál vaníliakivonat
👉 0.5 dl tej
A mázhoz
👉 20 dkg étcsoki
👉 1 dl habtejszín
👉 1 dl víz
👉 0.5 tasak zselatinpor
Elkészítés:
A tojásokat üsd egy tálba. Add hozzá a cukrot, a rumot, a vaníliakivonatot és a tejet, és kézi habverővel vegyítsd el. A tojásos keveréket tedd gőz fölé, és kevergesd öt-hét percig, hogy felmelegedjen. Ha már nem hideg, húzd le a tűzről, és robotgéppel keverd egészen habosra. Egy serpenyőben karamellizáld a vajat, vagyis olvaszd fel úgy, hogy megbarnuljon, és öntsd a habos tojáshoz. Végül szitáld hozzá a lisztet is, de ezt már csak fakanállal, nagy mozdulatokkal keverd el.
Egy tortaforma alját béleld ki sütőpapírral. Ossz el rajta egy vékony réteg tésztát - nagyjából olyan vastag legyen, mintha palacsintát sütnél -, és told 260 fokos sütőbe másfél percre. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a teteje szépen megbarnuljon. Vedd ki a sütőből, a megbarnult tésztán kenj el egy újabb réteget, és tedd vissza újabb másfél percre. Addig folytasd ugyanezt, amíg a tészta el nem fogy. Ha az utolsó adag tészta teteje is megpirult, borítsd ki az egészet egy rácsra, és hagyd kihűlni.
A mázhoz az étcsokit törd össze. Önts rá meleg tejszínt, és keverd el, hogy a csoki felolvadjon. A zselatinport keverd el langyos vízzel, utána öntsd a csokihoz, és az így kapott krémet oszd el egyenletesen a torta tetején és oldalán. Tedd egy-két órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Vizes késsel szeleteld, hogy szép maradjon.
Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
0 Megjegyzések