A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

8 isteni sajtféle, amit diéta alatt is nyugodtan ehetsz: sok fehérjét, kevesebb zsírt tartalmaznak


Ezek a sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják.


Ha valaki életmódváltásba kezd, akkor az elején úgy érezheti, hogy sok olyan dologról kell lemondania, amik korábban az étrendje alapját képezték. Valóban, a diéta során érdemes elhagyni a fehér lisztet, cukrot és a nehéz, zsíros ételeket, ám sok olyan élelmiszer marad így is, amik bátran fogyaszthatók - egy kis odafigyeléssel.

Az emberek többsége imádja a finom sajtokat, így jó hír, hogy ezeket nem kell teljesen kiiktatni a diétából, csupán arra érdemes figyelni, hogy a tömény, zsíros fajták helyett sokkal könnyebb tejtermékek kerüljenek a kosárba.

Az egészséges étrend egyik alapeleme a megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás, amihez a szervezet nemcsak húsokból, hanem tejtermékekből is hozzájuthat. A különböző sajtfélékben eltérő lehet a fehérje- és a zsírtartalom, éppen ezért ajánlott körültekintően választani és olyan ételekkel kísérletezni, amik sajtosak, mégis diétásnak számítanak. Vannak olyan sajtok is, amiket érdemes elkerülni: ilyen a camembert, a brie, a mascarpone vagy a halloumi, hiszen ezekben sokkal magasabb a zsírtartalom, így nem számítanak túlságosan alakbarátnak. Az adatok 21 grammra vannak megadva, ami nagyjából egy átlagos szelet vagy adag súlya.

A különböző márványsajtok remek ízükkel és alacsony kalóriatartalmukkal bármilyen ételt feldobnak, átlagosan 74 kalória van egy adagban. Zöldségekkel elkeverve is nagyon finom, de érdemes kipróbálni öntetként is, a csirkés Cobb-salátát például nagyon feldobja.

A finom, krémes ricotta is előnyös a diétázók számára, hiszen 21 grammban 31 kalória van, cukkinibe töltve pedig nagyon laktató, mégis alakbarát fogás válhat belőle.

21 gramm parmezán 66,5 kalóriát tartalmaz, finom íze pedig az olyan egyszerűbb alapanyagokat is feldobja, mint a spárga, amivel összesütve könnyű, mégis tápláló fogás lesz.

A cottage cheese a diétázók egyik nagy kedvence, hiszen teljes kiőrlésű kenyérrel vagy puffasztott rizzsel fogyasztva is nagyon finom, 21 grammjában pedig csak 17,64 kalória van, ami az egyik legalacsonyabb. Érdemes kipróbálni ezt a frittatát, hiszen a krémes, túrószerű sajttól lesz igazán ízletes.

A mozzarella nem véletlenül az olaszok egyik kedvenc sajtféléje: olyan finom fogásokat lehet belőle készíteni, mint a caprese saláta, ráadásul alacsony a zsírtartalma, és sok fehérje található benne, egy adag 62 kalóriát tartalmaz.

Egy adag Monterey Jack sajt 78 kalóriát és 7 gramm fehérjét tartalmaz, az itthon különlegesnek számító finomságból pedig olyan mennyei ételeket is lehet készíteni, mint például a krémes karfiolgratin.

Bár a cheddar sajt kicsit magasabb kalóriatartalommal rendelkezik, hiszen 21 grammjában 85,7 kcal van, mégis rengeteg hasznos tápanyag van benne, így néha bátran lehet fogyasztani - főleg, ha egy olyan izgalmas fogásról van szó, mint a roppanós brokkolisaláta.

A saláták néha talán unalmasnak tűnhetnek, éppen ezért érdemes őket feldobni olyan izgalmas alapanyagokkal, mint az eper vagy a feta sajt, aminek 21 grammjában 55 kalória és közel 3 gramm fehérje található. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, mivel nátriumtartalma magasabb, mint más sajtoknak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések