A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Puha krumpligombóc sárgabarackkal töltve: egyszerűbb, mint gondolnád


Ne érd be szezonban mirelit gombócokkal, most friss sárgabarackkal is elkészítheted a régimódi, de megunhatatlan édességet.


Amíg nincs friss szilva, készíts sárgabarackos krumpligombócot! Legalább olyan finom, ráadásul egyáltalán nem nagy kihívás. Ha még van régi krumpli, érdemes azt használni, mert az újburgonya vizesebb, így több lisztet vesz fel. A legjobb a sárga színű, C típusú krumpli. Fontos továbbá, hogy melegen törd össze, és a tésztát gyorsan dolgozd össze.

Hozzávalók:

A tésztához
👉 1 kg krumpli
👉 30 dkg liszt
👉 1 evőkanál sertészsír
👉 1 csipet só
👉 1 kg sárgabarack
👉 2 evőkanál cukor
👉 2 teáskanál fahéj
👉 25 dkg zsemlemorzsa
👉 5 evőkanál olaj

Elkészítés:

A krumplit héjában főzd puhára, a vízbe dobj kevés sót. Pucold meg, és még melegen törd össze. Amikor kihűl, add hozzá a zsírt, majd fokozatosan dolgozd hozzá a lisztet, és szórd hozzá a sót. A krumpli fajtájától is függ, hogy mennyit vesz fel. Gyúrj rugalmas tésztát, de arra figyelj, hogy semmiképpen ne legyen kemény. Tedd át lisztezett deszkára, és nyújtsd ki fél centi vastagra, majd vágj belőle egyenlő nagyságú, 8-10 centis négyzeteket.
 
Mindegyik közepébe rakj egy megmosott, kimagozott barackot. A gyümölcs közepébe szórj fahéjas kristálycukrot. A tészta négy sarkát fogd össze, és formázz belőle gombócot.

Egy nagyobb fazékban forralj vizet, majd amikor lobog, rakj bele annyi gombócot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Ha feljönnek a víz tetejére, várj még egy-két percig, és óvatosan szedd ki a gombócokat.

Forgasd meg az olajon aranybarnára pirított zsemlemorzsában, és rögtön tálald.

DOSSZIÉ

📂 Lágy creme brulée sok vaníliával: selymes krém, roppanós karamellréteg

📂 Isteni lasagne cukkinialappal: tápláló, mégis kalóriaszegény főétel 

📂 Krémes, kókuszos citromtorta vizes piskótából: így lesz magas és puha a tészta 

📂 Baconben sült, fűszeres kukorica: grillen és sütőben is tökéletes lesz 

📂 Pácban érlelt omlós sertéstarja nyárs: az egyik legjobb nyári grillétel 

📂 Hűsítő és isteni sárgabarackos pohárdesszert: a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések