A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Védi a szív működését, erősíti a csontokat: 10 étel, ami tele van K-vitaminnal


A K-vitamin erősíti a csontokat, és a szívet is támogatja. Számos ételben megtalálható.


A K-vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a véralvadásban, de a csontok és a szív egészségéhez is hozzájárul. Változatos, zöldségekben gazdag táplálkozással megelőzhető a hiánybetegség.

A kutatások bizonyították, hogy a K-vitamin hozzájárul az erős csontozathoz, más vizsgálódások szerint csökkentheti a szívbetegségek, véralvadási zavarok és a rák kialakulásának kockázatát, és vizsgálják az Alzheimer-kór megelőzésére irányuló védőhatását is.

A K-vitaminból kis mennyiségre van szüksége a szervezetnek, napi szükséglete nőknek 90, férfiaknak 120 mikrogramm, melyet lehet gyógyszertárban kapható vitaminkészítményekkel pótolni, de a legjobb a megfelelő táplálkozásból fedezni, mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ráadásul így a túladagolástól sem kell tartani.

Sajtokból is érdemes sokat fogyasztani: a keménysajtok 87, az edami 49 mikrogrammot, a kéksajt 36 mikrogrammot tartalmaz K-vitaminból.

A húsételek közül remek forrásnak számít a máj, a libamáj 369 mikrogrammot, a marhamáj 106 mikrogrammot tartalmaz. Készíts egy ízletes libamájpástétomot, ez az A-vitamint is pótolja a szervezetben, és vasban is gazdag.

A zöldbab 26 mikrogramm K-vitamint tartalmaz 100 grammonként. A főzelék és a leves mellett salátába is kitűnő, likopinban gazdag paradicsommal, tojással, sajttal és hagymákkal finom és könnyű vacsora készülhet belőle.

A zöldborsó 100 grammja 48 mikrogrammot tartalmaz. Mentával együtt szuper szendvicskrém készülhet belőle, amelynek jótékony hatását növeli az olívaolaj és a fokhagyma is.

A petrezselyemben rengeteg, 1640 mikrogramm van 100 grammonként. Noha ebből kevesebbet fogyaszt az ember, akár isteni pesto is készülhet belőle. A spenót tovább növeli K-vitamin- és káliumtartalmát, a parmezán kalciummal is gazdagítja.

A rukkola ugyancsak gazdag K-vitaminban, 108 mikrogrammot tartalmaz 100 grammonként, és kalcium, kálium, karotin is van benne bőven. A rukkolás lencsesaláta fehérjében, magnéziumban gazdag fogás, karotintartalmát tovább növeli a belekerülő édesburgonya, de árpagyöngyös rizottó is készülhet belőle.

A mángold egy méltatlanul mellőzött, szuperegészséges zöldség, mely 100 grammonként 830 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. Salátákba remekül illik, de akár krémlevesbe vagy turmixokba is tehető.

A kelbimbóban 140 mikrogramm K-vitamin van 100 grammonként, de káliumban, A-vitaminban is gazdag. A sütőben sült kelbimbó köretként vagy tejföllel meglocsolva akár egytálételként is megállja a helyét.

A spenót 100 grammjában 483 mikrogramm K-vitamin van, míg a brokkoliban 141 mikrogramm, és ízben is jól kiegészítik egymást, ezért remek megoldás krémlevest készíteni belőlük. A póré- és fokhagyma még inkább szívbaráttá teszi.

A kelkáposzta 100 grammonként 817 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami tökéletes tápanyagforrássá teszi. Ne csak főzeléket készíts belőle, citrommal, fokhagymával, csirkével finom és gyors tésztaétel is készülhet belőle.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések