Vízhajtó, véd a rák ellen, tele van rostokkal: a spárga áldásos hatásai

A tavaszi szezon egyik legjobb zsírégetője.

A spárga – más néven aszparágusz, csirág, nyúlárnyék – nem csupán az egészséges étkezésben lehet segítségedre, hanem számos, a diétázók számára előnyös tulajdonsággal is rendelkezik.

Az egyik legegészségesebb tavaszi zöldségnek nyomelemeinek és kimagasló mennyiségű ásványianyag-tartalmának köszönhetően számos pozitív tulajdonsága van a szervezetre nézve. A-, C-, E-, K-vitaminokban gazdag, de folsavat, vasat, magnéziumot, kalciumot, krómot is tartalmaz, utóbbira nagy szüksége van a szervezetnek, mivel kiemelkedő szerepe van a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében, javul az inzulin hatása, ezáltal stabilizálja és szinten tartja a vércukorszintet.

Véd a rák ellen

Az enyhe hashajtó hatású zöldség erőteljes antioxidáns, glutation-tartalma képes a ráksejtek növekedését gátolni, és kiiktatni a szabadgyököket, amelyek károsítják a sejtek megfelelő működését.

Hogyan segíti a spárga a fogyást?

A népi gyógyászatban elsősorban vízhajtóként ismert a benne található asztaparagin nevű enzim miatt. Támogatja a máj méregtelenítő munkáját és a vese kiválasztó funkcióit. Köztudott, hogy a túlzott nátriumfogyasztás megemeli a vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat, stroke-ot, de érelmeszesedést és vesebetegséget is okozhat. A spárga fogyasztása javítja az anyagcserét, és élénkíti a vérkeringést is.

Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt kiváló fogyókúrás zöldség, a benne található anyagoknak köszönhetően a koleszterinszintet is egyensúlyban tartja, ami azért fontos, mert a magas koleszterinszint akár elhízáshoz is vezethet.

Így fogyaszd az isteni spárgát

A spárga leggyakoribb változata a zöld, ám hazánkban előfordul a nehezebben gyűjthető fehér és az édeskésebb, markánsabb ízű, lila spárga is. Legértékesebb része a csúcsa, de az egész szára ehető nyersen, grillezve vagy párolva, készülhet belőle omlett, főzelék, krémleves, saláta, de húsok, halak mellett köretként is megállja a helyét. Főzéskor kerüld az alumíniumedényt, ugyanis a spárgában levő anyagok az alumínium-oxiddal reakcióba lépve sötétre elszínezik a hajtásokat. Hűtőben három napnál tovább ne tárold, a frissesség megőrzése végett nedves konyharuhába csavarható.

A spárgás ételek fogyasztását kísérő egyik mellékhatás a vizelet szagának erősebbé válása, ez azonban teljesen veszélytelen. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések