Hirdessen itt

7 lépés a gyulladások elkerülésére!

"A hosszú távú egészség érdekében a krónikus gyulladást és a felesleges szabad gyökök aktivitását vissza kell szorítani. Mindössze hét egyszerű lépés segítségével kézben tarthatjuk és elkerülhetjük a gyulladás következményeit. Valamennyit meglepően egyszerű betartani.
1. lépés: Álljunk át gyulladáscsökkentő étrendre

A legfontosabb gyulladáscsökkentő ételek a zöldségek, gyümölcsök és az omega-3 zsírsavakban gazdag olajos halak. Ezek együtt igen hatékony gyulladáscsökkentő kombinációt alkotnak. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hormonok (úgynevezett eikozanoidokat) termelődését teszik lehetővé, a polifenolok pedig akadályozzák a legfontosabb gyulladást okozó enzimeket. A kombináció logikus és – ahogy a viktoriánusok példája mutatja – igen hatékony a krónikus gyulladások és a degeneratív betegségek megelőzésében.

2. lépés: Váltsunk egészségesebb főzési technikákra

Használjon kevesebb omga-6 többszörösen telítetlen növényi olajat. Váltson inkább az (egyszeresen telítetlen) olívaolajra. Fogyasszon kevesebb magas hőmérsékleten kezelt (grillezett, zsírban sütött, szabad tűzön vagy roston sült) ételt. A húsokat legjobb párolni, lassan főzni, vagy vékony szeletben keverve sütni/hirtelen kisütni. A zöldségeket érdemes gőzben párolni vagy mikrohullámú sütőben elkészíteni.

3. lépés: Pörögjünk fel az öregedés lassításáért

A mértékletes testmozgás gyulladáscsökkentő hatása révén növeli az Ön egészségbeli kilátásait. Az általános tanács az, hogy hetente ötször sportoljunk 30-30 percet. Az edzés intenzitása olyan legyen, hogy a szívverést valamennyire felgyorsítsa. Azok, akik ennyi testmozgást végeznek hetente, kisebb eséllyel szenvednek szívbetegségektől, ráktól, cukorbetegségtől és demenciától. Ha a testmozgás gyógyszer lenne, akkor joggal hívhatnánk varázslatos áttörésnek, de mint minden gyógyszert, ezért ezt is túl lehet adagolni. A túl intenzív testedzés gyulladást és a szabad gyökök felesleges képződését idézheti elő – ezért kell a profi sportolóknak kifejezetten ügyelniük a gyulladáscsökkentő étrendre.

4. lépés: Fogyjunk le, ha szükséges

Ha Ön súlyfelesleggel küzd, próbáljon lefogyni – de ne hirtelen, hanem szépen fokozatosan és fenntarthatóan. A villámdiéták nem javasoltak és általában nem is működnek. Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a jojó effektus valójában gyulladást idéz elő. Mivel a felesleges zsírsejtek gyulladást okoznak, a súlycsökkenés megtámogatásához olyan étrend is feltétlenül szükséges, amely az előzőekben már részletesen leírt gyulladáscsökkentő tápanyagokat és fitotápanyagokat megfelelő mennyiségben tartalmazza. A mai kalóriaszegény diétákban ezek mennyisége általában csekély, s ez a tény a mikro- és fitotápanyagok széles spektrumának bevitelét indokolja.

5. lépés: Védjük meg szervezetünk akut gyulladás elleni válaszmechanizmusát

Ha a szervezetet valamilyen káros mikroorganizmus (úgynevezett patogén) támadja meg, és az akut gyulladásos válasz nem képes kivédeni a támadást, akkor a fertőzés hosszabb ideig fennállhat. A szervezet ekkor átvált a krónikus gyulladásos válaszra, amely – ahogy mostanra már Ön is tudja – káros, és súlyos betegségeket idézhet elő. Ezért van az, hogy például a rossz szájhigiénia és az ebből következő krónikus ínygyulladás kapcsolatban van a szívbetegségekkel. És ezért olyan fontos biztosítani, hogy az Ön szervezetének a külső támadásokra adott immunválasza hatásos legyen.

6. lépés: Tegyünk az egészségtelen környezet ellen

Hagyja abba a dohányzást (de ezt már biztos korábban is hallotta) és minél kevesebbet tartózkodjon légszennyeződésnek kitett helyeken. Ha erősen légszennyezett városban él, növelje a gyulladáscsökkentő táplálékoknak a bevitelét, bármely korosztályhoz tartozik is.

7. lépés: Megfelelő szájhigiénia

A periodontális betegségek (a fogíny krónikus gyulladása) miatt több fogunkat veszítjük el, mint a fogszuvasodás miatt. Ha fogmosás közben vérzik az ínyünk, az rossz jel: figyelmeztetés arra, hogy menjünk el a fogorvoshoz és javítsunk a szájhigiéniánkon. A periodontális betegségek és a fogak elvesztése több tanulmány szerint is kapcsolatban áll a szívbetegség és a cukorbetegség megnövekedett kockázatával. És ennek a fordítottja is igaz, azaz a jobb szájhigiénia eredményeként csökken a periodontális gyulladás veszélye, ami által csökken a vérben lévő, szívbetegségekhez köthető biomarkerek szintje."

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések