A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezért nem lehet túlsúlyos!

"Napjainkban a túlsúly és az elhízás a krónikus gyulladások kialakulásának fő kiváltója. Ennek oka az, hogy a felesleges zsírszövet gyulladást előidéző vegyületeket választ ki.
Egy olyan társadalomban, ahol az emberek közel 30 %-a elhízott, és a hivatalos adatok szerint 62 %-uk túlsúlyos, a hasi zsírréteg gyulladást előidéző volta a rossz egészségi állapotnak és a gyorsuló öregedésnek fontos oka. Egy csomó egymást erősítő faktor fonódik itt össze: a megnövekedett derékbőségünk összefüggésben áll azzal, hogy egyre több előre elkészített és gyorséttermi ételt fogyasztunk, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak omega-6 zsírsavakat, cukrot, sót és egyéb gyulladást okozó vegyületeket; és mindez összefüggésben van azzal is, hogy egyre kevesebbet mozgunk, ami már önmagában is gyulladást okoz.

(A mérsékelt testmozgás gyulladást csökkentő hatású, ennek oka egyrészt az antioxidáns-védelem erősödése, másrészt az adrenalin és a kortizol nevű stresszhormonok mennyiségének a csökkenése. Ezzel szemben a túl intenzív testmozgás gyulladást idéz elő az oxidatív stressz és a szövetek károsodása miatt.)

A felesleges zsír gyulladásokat idéz elő, és számos betegség (pl. szívbetegség, agyvérzés, cukorbetegség, Alzheimer-kór, sőt többféle rákos megbetegedés) esetében a krónikus gyulladás az egyik betegséget előidéző faktor. Aligha meglepő, hogy a túlsúly ezeknek a betegségeknek növeli a kialakulási kockázatát.

A jó hír, hogy a gyulladáscsökkentő hatású táplálékok általában a súlyvesztést, a fogyást is elősegítik."

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések