A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megbetegíthet a fülhallgató

Sokan akár napi szinten is használnak fülhallgatót, a tisztán tartására azonban már kevesen figyelnek oda. Pedig egyes kutatások szerint a piszkos fülhallgatók használata akár tizenegyszeresére is növelheti a fülünkben megtelepedő kórokozók mennyiségét - írja a Házipatika.com.
A legtöbben a zsebükben vagy valamelyik táskájukban tárolják a fülhallgatóikat, ha éppen nem használják őket. Így azonban rengeteg piszok, por ragad rájuk, amely ideális táptalajt biztosít számos gombának és baktériumnak. Ugyanez a helyzet a dugókra ragadt fülzsírral is: ez szintén remek környezet a különféle kórokozók szaporodásához.

Fülfertőzést kaphatunk

A nem megfelelően tisztított fülhallgatók használatával akár Staphylococcus Aureus vagy Pseudomonas baktériumot, illetve Aspergillus fumigatus nevű penészgombát juttathatunk a fülünkbe, így külsőfül-fertőzés alakulhat ki. Ez a veszély főként legyengült immunrendszer esetén fenyeget minket.

Fülgyulladás kockázata

A koszos fülhallgatók hosszan tartó használata következtében fülgyulladásunk is lehet, különösen akkor, ha a fül bőre valamiért sérült. A krónikus gyulladásos bőrbetegséggel - például ekcémával vagy pikkelysömörrel - küzdőknek pedig kifejezetten ajánlott a fülhallgatók rendszeres tisztítása.

Milyen gyakran tisztítsuk?

Nincs konkrét egészségügyi ajánlás arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kellene tisztítani a fülhallgatókat. A legjobb talán az, ha nem várjuk meg, míg látványosan koszosak lesznek. Heti, vagy legalább havi szinten érdemes őket óvatosan áttörölni fertőtlenítő kendővel vagy alkoholos vattával. Így megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását.

Ha tisztítás után megnézzük a vattát vagy a kendőt, meg fogunk lepődni a látványon, és valószínűleg azonnal megértjük, miért érdemes rászánni azt a néhány percet a rendszeres tisztításra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések