...

A fültisztítás öt hibája

Minden fültisztítással veszélynek tesszük ki az egyik legfontosabb érzékszervünket. Szükség van egyáltalán a fül piszkálására? - írja a Házipatika.com.
Az emberek általában undorral tekintenek a fülzsírra és igyekeznek rendszeresen megszabadulni tőle. A tisztításra használt módszerek pedig rendkívül veszélyesek, hiszen a középfülben található apró csontocskák nagyon sérülékenyek és csak műtéti úton gyógyíthatóak. Ha megsértjük őket akár komoly szédülés vagy a hallás elvesztése is lehet az eredmény.

Ráadásul a fülkagyló bőre rendkívül vékony és bármi képes felsérteni, amit beledugunk. Márpedig ha bőr felületét felsértjük, az könnyen elfertőződhet, és fájdalmas gyulladáshoz vezethet. Annak érdekében, hogy elkerüljük ezt, néhány beidegződött szokástól meg kell szabadulni.

1. Az első ilyen dolog a rendszeres fültisztítás. A legtöbb embernek egyáltalán nincs is rá szüksége, hogy maga takarítsa ki a fülét, hiszen az öntisztító szerv, amelyben a bőr úgy nő, hogy a fülzsírt kifelé lökje magából. Amikor rágunk, ezt a folyamatot segítjük elő.

2. Vannak, akiknél több fülzsír - hivatalos nevén cerumen - termelődik, de alapvetően a test annyit állít elő belőle, amennyire szükség van. Megóvja a fület például attól, hogy víz kerüljön bele, és a fölösleg idővel magtól távozik.

3. Noha fültisztító pálcáknak nevezzük az egyik leggyakoribb fürdőszobai kiegészítőt, azok valójában nem arra valók, hogy a fülcsatornába dugjuk őket. Felesleges veszélynek tesszük ki magunkat a használatával, hiszen könnyen felsérthetjük a fület, és mélyebbre nyomhatjuk vele a fülzsírt, ami korántsem egészséges.

4. Meglepő módon az emberek nem csak a fülpiszkálót szeretik a hallószervükbe gyömöszölni, de szinte bármit, ami a kezük ügyében kerül és elég kicsi - például a ceruzát is. Ezzel a szokással is fontos azonnal felhagyni, mert nagyon rossz vége lehet. Bármi, ami éles vagy hegyes, a hallásunk elvesztését jelentheti.

5. Vannak, akik tölcsér alakú apró gyertyát dugnak a fülükbe abban bízva, hogy a hőtől vákuum keletkezik, ami magához vonzza a fülzsírt. A szakértők szerint ez az elképesztő ötlet biztosan működésképtelen, ellenben a fülünket óriási kockázatnak teszi ki. Sokan keresték már fel orvosukat, hogy sikerült megégetniük fülük belső részét egy ilyen művelet során.

A fecskendős tisztítás hatékony lehet, de csak akkor, ha nem magunk csináljuk, hiszen nem látjuk mi is történik pontosan.

Azok, akik a szükségesnél több fülzsírt termelnek, de zavarja őket a hallókészülék vagy a fülhallgató használatában, jobb, ha szakemberhez fordulnak segítségért, mintha saját maguk igyekeznének megoldani a problémát. A gyógyszertárakban lehet kapni olyan termékeket, amelyek puhítják a fülzsírt, így az gyorsabban távozik a fülből. Ezekkel is érdemes azonban óvatosan bánni, ha a fül sérült semmiképpen se használjuk őket.

De a legegyszerűbb mégis békén hagyni a fülzsírt, hiszen jó helyen van az ott, ahol van.

0 Megjegyzések

Hirdetés