A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

12 tipp, hogy megelőzzük a körömgomba kialakulását

A körömgomba az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegség, a statisztikák szerint az emberek harmada küzd vele. Gyakori előfordulása miatt népbetegségnek is nevezhető. Mit csináljunk, hogy megelőzzük ezt az alattomos betegséget? - írja a Házipatika.com.
A körömgombát okozhatja fonalas, sarjadzó vagy penészgomba is, és leggyakrabban a lábujjakon jelentkezik. Továbbfertőzhet, ugyanis a gombák sokáig életben tudnak maradni a hámrétegről levált apró bőrdarabkákon. Különösen veszélyeztetettek az idősek, a cukorbetegek, az antibiotikumot szedők és a túlsúlyosak.

Mivel a gombák a meleg és/vagy nedves környezetet szeretik (uszoda, strand, szauna, törölköző, szőnyeg, cipő), ezért a megelőzéssel kapcsolatos tippek nagyjából ezekhez köthetők. Íme!

Lehetőség szerint kerüljük a műszálas harisnyákat, zoknikat, és inkább pamutot válasszunk!
 Lehetőleg naponta, sűrűn váltsunk cipőt, hogy a két viselés között kiszáradhasson. Meleg időben viseljünk nyitott cipőt!
 Amint hazaértünk, egyből vegyük le a kinti lábbelinket, és vegyünk fel egy kényelmes, jól szellőző papucsot!
 A családban mindenkinek legyen külön papucsa, törölközője, manikűr szettje (a vendégeknek is!)!Utóbbiakat használatuk után fertőtlenítsük!
 Figyeljünk arra, hogy fürdés után szárazra töröljük a lábujjak közötti részt is!
 Uszodában, fürdőben és strandon sose sétálgassunk mezítláb!
 Mindig tiszta, száraz törölközőre üljünk a szaunában!
 A fitneszteremben mindig fertőtlenítsük le a gépeket használat előtt és után!
 Az immunrendszer megerősítésére szedjünk rendszeresen nagy dózisú C-és / vagy fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldséget!
 Alkalmanként alkalmazzunk lábfürdőt, pl. szódabikarbónásat: 3 evőkanál szódabikarbónát oldjunk fel egy lavór vízben, és fél óráig áztassuk benne a kezünket vagy a lábunkat.
 Kerüljük a műkörmöt, mert a kéz körmeinek gombás megbetegedése gyakoribb műköröm viselésekor!
 Ha a családban valakinek körömgombája van, akkor a közösen használt tárgyakat minden használat fertőtlenítsük!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések