...

Természetes módszerek a hasvíz ellen

Hasi daganatoknál (például májráknál, májáttétnél, hasnyálmirigyráknál) gyakori, hogy a hasban vizenyő alakul ki, amelynek következtében a has megdagad. A hasvíz, vagy más néven aszcitesz egy tünet, amelynek mérséklésére természetes megoldások is léteznek - írja a Házipatika.com.
A hasban ilyenkor akár több liternyi folyadék is felhalmozódhat. Amíg csak néhány deciliternyi a folyadék mennyisége, általában panaszt sem okoz, és sokszor csak ultrahanggal kimutatható. A tünetek azonban a folyadék mennyiségének növekedésével fokozódnak: növekedni kezd a has térfogata, ami kellemetlen feszülésérzést okozhat, továbbá étvágytalanságot, hányingert vagy akár fulladásos tüneteket is kiválthat.

A hasvíz kezelése a panaszok mérséklését szolgálja. Enyhébb esetben elegendő lehet, ha vízhajtókat szedünk és speciális diétát folytatunk, de ha ez nem elegendő, akkor hascsapolásra is sor kerülhet. Azt azonban tudni kell, hogy ennek a beavatkozásnak csak átmeneti a hatása - ha a tünetet kiváltó állapotban nem történik változás, a víz is újra fog termelődni.

A hasvíz természetes mérséklése

Fontos hangsúlyozni, hogy mielőtt kipróbálnánk néhány természetes megoldást, előtte mindig egyeztessünk kezelőorvosunkkal is.

Visszafogott sófogyasztás

Kutatások szerint még akkor is érdemes csökkenteni a sóbevitelünket, ha egyébként vízhajtókat szedünk.  Problémánkat ugyanakkor ez az életmódbeli változtatás sem fogja megoldani, csupán mérsékelheti.

Több friss gyümölcs és zöldség

Hasvíz esetén a szakemberek azt ajánlják, hogy fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint hüvelyeseket, sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű gabonát és egészséges növényi olajokat.

Kisebb adagok

A hasvíz egyik kellemetlen következménye az étvágycsökkenés. Fontos azonban, hogy ilyenkor is vegyünk magunkhoz táplálékot, ám figyeljünk rá, hogy kisebb adagokat együnk rendszeresen, naponta többször.  Ideális lehet napi 4-7 alkalommal beiktatni az evést.

Fontos a vitaminpótlás

A vízhajtó-terápia miatt káliumpótlásra, valamint a vitaminok és ásványi anyagok pótlására is szükség lehet. Hasznos lehet például kókuszvizet inni, amely nemcsak megfelelően hidratál, de megfelelő mennyiségű káliumot és elektrolitot is biztosít szervezetünknek.

Pitypangtea fogyasztása

Egyes kutatások kimutatták, hogy a pitypangtea fogyasztása gyakori vizeléshez vezethet, ami pedig segíthet hasvíz esetén.  Ezenkívül A-vitaminnal, K-vitaminnal, C-vitaminnal, káliummal, vassal, kalciummal és magnéziummal is ellátja a szervezetet. A pitypangot egyébként akár ételként is fogyaszthatjuk, például salátához hozzáadva.

0 Megjegyzések

Hirdetés