A franciák az almás pitét is igazán stílusosan készítik. Nem mellesleg, sokáig a szádban érzed még a süti ízét.
Ez aztán almás pite a javából! A tésztára kerülő szósz és az almaszeletek még étvágygerjesztőbbé teszik a csodás sütit. Mindenképpen próbáld ki ezt a változatot is! Az alapja egyszerű linzer, amit csak akkor tudsz elhibázni, ha nem dolgozol gyorsan. Hidegen, melegen egyaránt finom.
Hozzávalók:
Tésztához
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
Töltelékhez
5 db közepes alma
8 dkg cukor
1 dl víz
1 teáskanál fahéj
0.5 db citrom
Tetejére
4 db közepes alma
Elkészítés:
A tésztához a lisztet szitáld át, és morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Amikor elég morzsalékos, rakd hozzá a cukrot, a sót, a tojássárgáját és a vaníliát. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha a tészta nem akar összeállni, önts hozzá egy-két evőkanál vizet. Formázz belőle gombócot, takard le, és tedd a hűtőbe 30 percre.
A töltelékhez az almákat vágd vékony szeletekre. Rakd egy lábosba, majd a cukorral, a vízzel, a citrom levével és a fahéjjal párold 10-15 percig. Ha puha, pépesítsd botmixerrel.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, és egyengesd a vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformába. Kend rá az almás masszát, majd szépen rakd körbe az almával. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 40 perc alatt. Amikor a tészta puha és szép barna, vedd ki a sütőből. Fahéjas porcukorral megszórva kínáld.
- Sütőtökös gerslirizottó, az ősz legkülönlegesebb körete - Kecskesajttal az igazi
- Csirkemellsonka házilag, finom zöldfűszerekkel - Ha a gyors változatot keresed
- Álomfinom fehércsokis torta alaprecept - Sokéves fejlesztésem eredménye
- Gombás szelet, ami jobb, mint egy pörkölt
- A tökéletes francia hagymaleves - Édesapám így készíti
0 Megjegyzések