Amit a legjobban várunk az őszben, az egyértelműen a sütőtök szezon. Mindig kizárólag sütve készül, úgy érvényesül a legjobban semmihez nem hasonlítható, karakteres íze, amit egész ősszel és télen lehetetlennek bizonyul megunni.
Mindig óriási adagot sütök meg egyszerre, egy részéből krémleves, másik feléből püré, köret, desszert, szendvicskrém vagy akármi más lesz. Mert ez a sárga szín és a karamellizált, édes íz ezerféleképpen arat, mindenféle fogásban, mindenféle fűszerrel, sokféle alapanyaggal kombinálva.
Hozzávalók:
sütőtök 500 gramm
gersli 200 gramm
só 1 teáskanál
tejszín 1 deciliter
szerecsendió fél teáskanál
kecskesajt 100 gramm
Leírás:
A tököt nagyobb darabokra vágom, és 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül egy óra alatt puhára sütöm. Míg a tök sül, megfőzöm a gerslit: sós, lobogó vízbe teszem, és alacsony lángon rotyogtatva körülbelül háromnegyed óra alatt puhul meg. Amikor a tök megpuhult, megvárom, míg kissé kihűl, és a puha húsát egy kis tálba kanalazom. Hozzáöntöm a tejszínt, fűszerezem és leturmixolom. A megpuhult gerslit leszűröm, majd elkeverem a sütőtök pürével. Tálaláskor kemény kecskesajttal szórom meg.
- Rántott hús tejfölös pácban érlelve: a panír extrán ropogós, a hús omlós
- Sütőtökös amerikai palacsinta: kár, hogy eddig még sohasem kóstoltad
- Pihe-puha, almás-fahéjas csiga: ezekre ügyelj a kelt tészta készítésekor
- Kecskesajttal töltött füge: percek alatt kész a fenséges fogás
- Immunerősítő fokhagymakrémleves - Ez még a megfázást is villámgyorsan elűzi
0 Megjegyzések