A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A tökéletes francia hagymaleves - Édesapám így készíti

A világ egyik legfinomabb levese a francia hagymaleves, mégis kevesen ismerik, és még kevesebben állnak neki otthon elkészíteni. Pedig végtelenül egyszerű, nagyon gyorsan elkészül és alig kell hozzá valami, úgyhogy egy teljesen pénztárcabarát megoldás. 
Ha gyorsan szeretnétek finomat enni, akkor ne várjatok ennek a receptnek az elkészítésével!

Hozzávalók:

vaj 5 dekagramm
cukor 1 evőkanál
vöröshagyma 4 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
alaplé 1 liter
tejszín 2 deciliter
fehérbor fél deciliter opcionáls
só pár csipet ízlés szerint
fehér bors pár csipet ízlés szerint
szerecsendió pár csipet ízlés szerint

Leírás:

Első lépésben a vajat kell megolvasztanunk a gáztűzhelyen, nem baj az se, ha picit több mint 5 dkg, az is megadja az ízét. Ha elolvadt a vajunk, mehet bele körülbelül 1 evőkanál cukor, és ezt addig hagyjuk így főni, amíg a cukor meg nem olvad és el nem kezd egy picit karamellizálódni.

Ha a vajunk már kezd barnulni a cukorral, akkor mehet a lábasba a vékonyra szeletelt vöröshagyma és fokhagyma (nyugodtan maradhat a vöröshagyma nagyobb szeletekben, teljesen meg fog puhulni és összemenni). Kicsit megfonnyasztjuk őket és hagyjuk, hogy átjárja a vajas-cukros keverék.

Ha a hagymánk elkészült, felöntjük 1 liter alaplével, ez lehet csirkehúsleves, marhahúsleves, de akár zöldségleves is, és természetesen, ha nincsen frissen főzött, akkor húsleveskockából is készülhet. Sózzuk a levest ízlés szerint, és megszórjuk egy kis fehér borssal és szerecsendióval is.

Ha van otthon egy kis fehérborunk, akkor egy fél dl-t nyugodtan önthetünk bele, ad egy kis extra ízt hozzá, ebben az esetben viszont addig főzzük a levesünket, amíg teljesen el nem párolog az alkohol vagy legalább is az erőteljes íze. Ha felforrt a levesünk a hozzávalókkal, akkor ráönthetjük a 2 dl tejszínt, és még forrástól számított 5 percig főzzük azzal együtt is.

Ha elkészült a leves, megszórhatjuk reszelt sajttal, és pirítóssal tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések