A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ránk erőltetné az EU az új eljárását, amivel újabb milliókkal árasztaná el Európát

Közös eljárásrendet dolgozott ki az Európai Parlament a menedékkérelmek európai elbírálására. A tervezet első látásra szűkítené azok számát, akik menedéket kaphatnak az uniós tagországokban. De mint minden európai ügyben, itt is fontosak a részletek.
Ha jobban megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a kérelmek elbírálásának gyorsítása mellett, egyszerűsödne és bővülne a családegyesítés, kiterjedne a fellebbezési jog, és nem lehetne a tranzitzónában tartani a kérelmezőket a menedékkérelem elbírálásáig. Ami azonban furcsaságában mindent felülír az az, hogy Törökország, amelynek migrációs megállapodása van az Unióval, az egyik javaslattevő, a LIBE Bizottság szerint nem minősül biztonságos országnak.

Alkalmas-e a tömeges migráció megakadályozására a közös eljárásrend?

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet munkatársa az M1-en elmondta: nem egy úgy javaslatról van szó, 2016-ban ugyanis az Európai Bizottság 5 témában tett javaslatot, hogy hogyan is kellene megreformálni a menekültügyi rendszerét az Európai Uniónak. Ezek közül volt az egyik ez az eljárásjogi harmonizációt célzó javaslat. Az eddig elhangzottakból és megjelent dokumentumokból az derül ki, hogy ezt a vonalat vinné tovább a LIBE.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy már akkor is több tagállam jelezte, hogy ilyen formában a tervezet elfogadhatatlan. Abban viszont egyetértés volt, hogy valamiféle reformra mindenképpen szükség lesz, hiszen a dublini rendszer megszűnt működni korábbi formájában, ugyanis nem tudja kezelni a 2015 óta jelentkező tömeges beáramlást.


Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy azok, akik migránsként Európába érkeznek, azok a jogharmonizáció ellenére sem akarják más országban beadni a kérelmeiket, mint ahova menni szeretnének. Ezek a legnépszerűbb célországok: Németország, Svédország és Ausztria.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott, hogy megrémítette, hogy Törökországot nem nyilvánították biztonságos országnak. Amióta kirobbant a szíriai konfliktus, azóta körülbelül 3 millió szír él az országban. Felvetődik a kérdés, hogy mi legyen akkor ezekkel az emberekkel? Azonnal át kellene őket venni a törököktől?

A menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban elmondta, hogy gyakorlatilag bemondásra el kell fogadniuk mindent a hatóságoknak, akármit is mond magáról a papírok nélkül érkező migráns, ezek után pedig be kell fogadni az Európai Unióba. Ki kell engedni a tranzitzónából anélkül, hogy bármilyen nemzetbiztonsági vizsgálatnak alá vetnék, nem lehet kideríteni tehát, hogy tagja-e valamilyen terrorszervezetnek és veszélyt jelent-e.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések