A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mentálisan betegnek nyilvánította a transzneműeket Peru

A helyi LMBTQ-közösség felháborodott a döntésen.

A perui egészségügyi minisztérium hivatalosan is mentális betegekként kezeli ezentúl a transznemű, nembináris és interszex embereket – írta a Telegraph.

Az elnök által nemrégaláírt rendelet a transzszexualizmust” és a „gyermekek nemi identitással kapcsolatos rendellenességét” mentális betegségnek nyilvánítja.

Ugyanígy mentális betegségként kezeli az úgynevezett „kettős szerepű transzvesztitizmust”, a „fetisiszta transzvesztitizmust”, valamint az egyéb nemi identitászavarokat is.

A dél-amerikai ország egészségügyi minisztériuma a rendelet kihirdetését követően állítólag azt nyilatkozta, hogy csak így tudja garantálni a mentális egészséggel kapcsolatos orvosi ellátás teljes lefedettségét.

A Telegraph cikkéből az is kiderült, hogy továbbra sem lesznek átnevelő terápiák az országban. Itt emlékeztettek arra, hogy Peru 2021-ben rendelkezett arról, hogy a hatrain belül ne lehessen ilyen terápiákat megvalósítani.

A lap arról is beszámolt, hogy a perui LMBTQ-közösség felháborodását fejezte ki a különféle közösségi-média platformokon a rendelet kihirdetését követően.

Jheinser Pacaya, az OutfestPeru LMBTQ filmfesztivál igazgatója szerint

„a kormánynak nincs jobb dolga, mint száz évvel a homoszexualitás dekriminalizálása után a transzembereket támadni”

– idézte a Telegraph.

Pacaya nyilatkozatában azt is kijelentette, „nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a kontextust, hogy ez egy szuperkonzervatív társadalomban történik, ahol az LMBT-közösségnek nincsenek jogai, és ahol a mentális betegként való megbélyegzés megnyitja az ajtót a konverziós terápia előtt”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések