Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Kürtőskalács házilag


Kürtőskalács otthon, a sütődből? A trükk mindössze néhány sörösdoboz és egy kis kreativitás!


A kürtőskalács tésztája könnyű, sütés után finoman foszlós lesz, a tej és a tojássárgája miatt pedig igazán puha marad. A tetejére szórt fahéjas cukor adja meg az igazi varázsát: ez sütés közben ráolvad a tésztára, karamellizálódik, és ropogós, illatos réteget képez rajta.

Hozzávalók

Kalács:
    50 dkg liszt
    6 dkg kristálycukor
    1 tk. só
    fél dl olaj
    25 g friss élesztő
    2 dl tej
    1 tk. sütőpor
    1 db tojássárgája
    a kenéshez olaj 

Forgatás:
    8 ek. kristálycukor
    fél ek. fahéj 

Elkészítés:

Készítsük elő a tésztához szükséges hozzávalókat.

Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben egy evőkanál cukorral együtt.

Öntsük egy keverőtálba a lisztet, a maradék cukrot, a sót, majd keverjük össze a sütőporral. Adjuk a száraz hozzávalókhoz a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, olajat, és dagasszuk kézzel vagy géppel egységes cipóvá. Fedjük le, majd hagyjuk kelni egy órát. 

A megkelt tésztát nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, majd vágjuk hosszanti csíkokra, sodorjunk belőle még hosszabb hengereket.

A legegyszerűbb módja a sütésnek, ha sörösdobozokat bevonunk alufóliával, megkenjük őket olajjal és rátekerjük a tésztacsíkokat. Ha nem sikerült elég hosszúra nyújtani a csíkokat, előfordulhat, hogy egy dobozra több csík is ráfér.

Ezután párszor végiggörgetjük a dobozt az asztalon, hogy jobban rátapadjon és egyforma vastag legyen a tészta. 

Egy tálban keverjük össze a cukrot a fahéjjal.

Kenjük meg olajjal a feltekert tésztát, majd forgassuk bele a fahéjas cukorba, végül helyezzük állítva egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 190 fokon aranybarnára 15-20 perc alatt. 

Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, míg kihűl, utána szedjük ki a közepéről a sörösdobozt, és ha szeretnénk, még egyszer forgassuk meg a fahéjas cukorban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések