Kürtőskalács otthon, a sütődből? A trükk mindössze néhány sörösdoboz és egy kis kreativitás!
A kürtőskalács tésztája könnyű, sütés után finoman foszlós lesz, a tej és a tojássárgája miatt pedig igazán puha marad. A tetejére szórt fahéjas cukor adja meg az igazi varázsát: ez sütés közben ráolvad a tésztára, karamellizálódik, és ropogós, illatos réteget képez rajta.
Hozzávalók
Kalács:
50 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
1 tk. só
fél dl olaj
25 g friss élesztő
2 dl tej
1 tk. sütőpor
1 db tojássárgája
a kenéshez olaj
Forgatás:
8 ek. kristálycukor
fél ek. fahéj
Elkészítés:
Készítsük elő a tésztához szükséges hozzávalókat.
Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben egy evőkanál cukorral együtt.
Öntsük egy keverőtálba a lisztet, a maradék cukrot, a sót, majd keverjük össze a sütőporral. Adjuk a száraz hozzávalókhoz a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, olajat, és dagasszuk kézzel vagy géppel egységes cipóvá. Fedjük le, majd hagyjuk kelni egy órát.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, majd vágjuk hosszanti csíkokra, sodorjunk belőle még hosszabb hengereket.
A legegyszerűbb módja a sütésnek, ha sörösdobozokat bevonunk alufóliával, megkenjük őket olajjal és rátekerjük a tésztacsíkokat. Ha nem sikerült elég hosszúra nyújtani a csíkokat, előfordulhat, hogy egy dobozra több csík is ráfér.
Ezután párszor végiggörgetjük a dobozt az asztalon, hogy jobban rátapadjon és egyforma vastag legyen a tészta.
Egy tálban keverjük össze a cukrot a fahéjjal.
Kenjük meg olajjal a feltekert tésztát, majd forgassuk bele a fahéjas cukorba, végül helyezzük állítva egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 190 fokon aranybarnára 15-20 perc alatt.
Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, míg kihűl, utána szedjük ki a közepéről a sörösdobozt, és ha szeretnénk, még egyszer forgassuk meg a fahéjas cukorban.
0 Megjegyzések