Az ősz nemcsak a színes leveleket és a bekuckózós délutánokat hozza magával, hanem az almaszezont is. Ennek örömére mutatunk egy omlós, illatos almás-fahéjas kuglófot!
A kuglóf egy pofonegyszerű, kevert tésztás sütemény, amit szinte bármivel fel lehet turbózni - szárított gyümölcsökkel, ropogós magvakkal vagy éppen csokoládéval.
Hozzávalók
A kuglófhoz:
30 dkg alma
1 ek. kristálycukor
1 tk. őrölt fahéj
38 dkg finomliszt
3 tk. sütőpor
fél tk. só
30 dkg kristálycukor
2,4 dl olaj
0,6 dl narancslé
2,5 tk. vaníliakivonat
4 db tojás
11 dkg dió
A tálaláshoz:
porcukor
A sós karamellához:
8 dkg sótlan vaj
20 dkg nádcukor
1,2 dl habtejszín
fél tk. só
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kuglófformát.
Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk apró kockákra. Egy közepes tálban keverjük össze az almát az evőkanál kristálycukorral és a fahéjjal, majd tegyük félre.
Egy másik tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a sütőport és a sót. Tegyük félre.
A cukrot, az olajat, a narancslevet, a vaníliakivonatot és a tojásokat keverjük simára. Ezután óvatosan dolgozzuk bele a lisztes keveréket a tojásos masszába, amíg egynemű tésztát kapunk.
Forgassuk bele az apróra vágott diót.
A tészta egyharmadát öntsük a formába, simítsuk el, majd szórjuk rá az almás keverék felét. Erre jöhet egy újabb adag tészta, majd a maradék alma, végül a tészta utolsó része.
Előmelegített sütőben süssük kb. 55-60 percig, vagy amíg a közepe is teljesen átsül (tűpróba!).
Hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percig, majd borítsuk rácsra, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, vagy kínáljuk sós karamellás öntettel.
0 Megjegyzések