Az idei év egyik legnépszerűbb édessége vitathatatlanul a híres Dubai csoki, amit a mennyei finom pisztáciás tölteléke tesz igazán különlegessé. Nap mint nap látom, hogy sok üzletből idehaza is szinte azonnal elkapkodják, és otthon is egyre többen próbálják elkészíteni, akár megreformálva. De tudtad, hogy az egyik legfontosabb hozzávalója, a pisztáciavaj még az egészségünkre is csodásan hathat, és házilag is könnyen elkészíthetjük?
Persze szó sincs arról, hogy
bárkit is arra szeretnék buzdítani, hogy több édességet egyen, és
kezdjen otthon Dubai csoki gyártásába – kipróbálni és alkalmanként
fogyasztani, akár reform, például glutén- és tejmentes verzióban persze
határozottan ér -, azonban azt mindenképp érdemes szem előtt tartani,
hogy maga a pisztáciavaj mértékkel fogyasztva nagyon egészséges
élelmiszer, és hipp-hopp összedobhatjuk - írja a bien.hu.
1. Tápanyagokban gazdag finomság
Destini Moody a Well&Goodnak árult el jó néhány olyan okot, ami miatt a pisztáciavaj csodásan hathat az egészségünkre. Elsőként megjegyezte, hogy noha a pisztáciaszemek aprók, a fogyasztásuk számos táplálkozási előnnyel jár, így ha egy kis pisztáciavajat adunk a reggeli pirítósunkhoz, vagy egy evőkanálnyit a turmixunkhoz, akkor egy nagy adag vitaminnal és ásványi anyaggal gazdagodhatunk.
„A pisztácia magas
kálium-, vas-, B6-vitamin- és magnéziumtartalommal rendelkezik. A
kálium és a magnézium szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében,
míg a vas és a B6-vitamin egyaránt hozzájárul a vörösvértestek
termeléséhez a jobb véráramlás és energiaszint érdekében” – hívta fel rá
a figyelmet Moody. Tekintve pedig, hogy a pisztáciavaj készülhet
100%-ban pisztáciából, ezeket az előnyöket mind élvezhetjük, ha
fogyasztjuk.
2. Magas a fehérjetartalma
A dietetikus azt
is elárulta, hogy a pisztácia a legmagasabb fehérjetartalmú diófélék
közé tartozik, 6 grammot tartalmaz 1/4 csészényi adagonként.
Összehasonlításképpen: egy nagy tojásban is körülbelül 6 gramm fehérje
van. Magas fehérjetartalma miatt pedig a pisztáciavaj fogyasztása segít
abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, arról nem is
beszélve, hogy egészséges zsírok gazdag forrása.
3. Jót tehet a bélrendszerünknek
A bélrendszerünk egészséges működésében nagy szerepe van a rostoknak, egy adag pisztácia pedig körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz. De ez még nem minden! „Egy tanulmány kimutatta, hogy mind a pisztácia, mind a mandula elősegíti a bélrendszer kedvezőbb mikrobiomát. A pisztácia nem növeli a jó baktériumokat a bélben, sőt segíthet csökkenteni a rossz baktériumokat” – hívta fel rá a figyelmet Moody.
Az általános ajánlások szerint egy egészséges felnőttnek alapvetően napi 30 gramm rostot kellene fogyasztania, ennek a mennyiségnek viszont sokan sajnos csak a felét viszik be, vagy még annyit sem. Ha eddig te sem vittél be elég rostot, egy mennyei, házi pisztáciavaj jó motiváció lehet ahhoz, hogy elkezdj belőle többet fogyasztani.
De nagyon fontos az is,
hogy a rostbeviteled növelésével a folyadékbeviteledre is fokozottan
ügyelj! Ha ugyanis a rostban gazdag ételekhez nem társul a bőséges
folyadékfogyasztás, olyan kellemetlenségekkel szembesülhetsz, mint
például a szorulás.
4. Így készítheted el otthon
Ha a számos pozitív tulajdonsága miatt a te kedved is megjött a pisztáciavaj fogyasztásához, a jó hír az, hogy otthon is könnyen elkészítheted, ami már csak azért is jó döntés lehet, mert a bolti opciók általában meglehetősen drága. Gyakorlatilag nincs más dolgod, mint hogy a megpucolt pisztáciaszemeket megpirítod (ez a lépés jobbá teheti az ízét), majd őrlöd vagy leturmixolod, és már el is készült!
Az elkészült pisztáciavajat kenheted pirítósra, kekszre, banánkarikákra, adhatod süteményekhez, de például a zabkását is feldobhatod vele. A lényeg, hogy lehetőleg hozzáadott cukor nélkül fogyaszd, mert úgy kedvezhet a legjobban az egészségednek. Ha pedig esetleg krémesebb állagot szeretnél, akkor a dietetikus valamilyen egészséges olaj, például némi olívaolaj hozzáadását javasolja. Te kipróbálod?
0 Megjegyzések