A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Timosenko: Zelenszkij terve nem működik, Ukrajnának szüksége van egy B-tervre


Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek más tervet kell kínálnia a háború megnyerésére, mert a jelenlegi nem működik – mondta szerdán Julija Timosenko volt miniszterelnök.

Timosenko 2005-ben, a “narancsos forradalom” után lett Ukrajna első női miniszterelnöke, majd 2007-2010 között ismét kormányt vezetett. Jelenleg az ellenzéki Haza (Batykivscsina) pártot vezeti, amely 24 mandátummal rendelkezik a Verhovna Radában (ukrán parlament).

“Igen, ma mindannyian a győzelemért, Ukrajnáért, a területi integritás mellet vagyunk” – mondta a közösségi médiában közzétett videóbeszédében. “De frontálisan, ahogy ez a csata ma zajlik, nagyon nehéz lesz Ukrajnának hosszú távú, elhúzódó háborúkat vívnia”.

Ezért arra kérem az elnököt: ajánljon fel az országnak egy B-tervet a győzelmünkhöz.
Timosenko nem mondta el, hogy mi lenne az elképzelése az alternatív politikáról. A jelenlegi helyzetet “nehéznek és meglehetősen tragikusnak” nevezte a nyugati katonai segélyek csökkentése miatt, amelyek “épp elégségesek ahhoz, hogy ne veszítsünk”.

A volt miniszterelnök kitért Zelenszkij javaslatára is, amely szerint akár 500 ezerrel több katonát kellene besorozni, ami kiterjesztené a mozgósítást a nagyon fiatalokra, az idősekre, valamint a fogyatékkal élőkre is.

“Nem oldja meg a problémát, hatástalan és alkotmányellenes”

– mondta Timosenko, megjegyezve, hogy pártja ellene fog szavazni. Szerinte ahelyett, hogy a 25 évesekre is kiterjesztenék a sorozást, Kijevnek inkább rendőröket kellene a frontra küldenie.

“Visszatartani (…) több százezer embert a biztonsági erőkben, akik tudják, hogyan kell harcolni, de nem harcolnak, rossz álláspont” – érvelt.
Zelenszkij tavaly novemberben megfogalmazott “békeplatformja” szerint Ukrajna célja, hogy visszaszerezze 1991-es határait, és kikényszerítse Oroszország feltétel nélküli megadását, miközben csatlakozik az EU-hoz és a NATO-hoz.

Egyes tanácsadói azt is feltételezték, hogy Oroszország feldarabolására lenne szükség.

Moszkva értelmetlennek minősítette Zelenszkij “platformját”, megjegyezve, hogy ahhoz, hogy egyáltalán megkezdődhessenek a tárgyalások Ukrajnával, Kijevnek el kellene ismernie Donyeck, Luganszk, Zaporozsje, Herszon – és természetesen a Krím – orosz területét.

2014 márciusában, amikor a Krím az Egyesült Államok által támogatott Majdan puccsra válaszul elsöprő többséggel megszavazta, hogy újra Oroszországhoz csatlakozzon, Timosenko egy felvételen azt kérte az ukránoktól, hogy “ragadjuk meg a fegyvereinket, és öljük meg azokat az átkozott oroszokat”. 2019-ben indult az elnökválasztáson a hivatalban lévő Petro Porosenko ellen, de harmadik lett, miután Zelenszkij – egy politikai tapasztalattal nem rendelkező színész – beszállt a versenybe, és békét ígért.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések