A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Joe Biden találkozott Hszi Csin-pinggel, majd lediktátorozta


Magyar idő szerint szerda éjjel került sor Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozójára. A meetinget mindkét fél produktívnak nevezte, azonban a találkozó utáni sajtótájékoztatón elhangzott pár érdekes dolog.


Még az előző héten derült ki, hogy november 15-én találkozhat a két szuperhatalom vezetője egymással. Joe Biden ennek megfelelően fogadta is Hszi Csin-pinget.

A Reuters szerint a találkozó közel négy órán át tartott, és a két fél számos kérdésben megegyezett. 

Többek közt egyezségre jutottak abban, hogy megnyitnak egy elnöki forródrótot (amelyen bármikor felhívhatják egymást), hogy a két hadsereg vezetői ismét kommunikálni kezdenek egymással (azután, hogy Kína megszakította a kapcsolatokat 2022 augusztusában, amikor Nancy Pelosi, a képviselőház akkori elnöke Tajvanra utazott), és hogy közösen lépnek fel azért, hogy korlátozzák a fentanil gyártását Latin-Amerika országaiban (az anyagból olyan kábszereket készítenek és exportálnak az Egyesült Államokba, amelyek jó néhány halálesetet okoztak). 

Mindez jelentős előrelépésnek számít ahhoz képest, hogy az Egyesült Államok és Kína közt mennyire fagyos volt a viszony az utóbbi években. Ettől függetlenül a két fél közt továbbra is nézeteltérés van számos kérdésben, főként Tajvan ügyében.

Joe Biden közölte: továbbra is diktátornak tartja a kínai elnököt

A két fél a találkozó után külön-külön tartott sajtótájékoztatót, ahol összegezték az elhangzottakat. Joe Biden pozitívan nyilatkozott a meetingről, és a fenti megegyezésekért köszönetet mondott a kínai államfőnek, azonban az újságírók feltettek neki egy kellemetlen kérdést.

Az amerikai elnök még júniusban nevezte „diktátornak” Hszit, ami már akkor is kiverte a biztosítékot Pekingben. A sajtótájékoztató végén Bidentől azt kérdezték meg, hogy még mindig diktátornak gondolja-e Kína elnökét. Erre azt válaszolta, hogy nem változott a véleménye.

Nos, nézzék, ő tényleg az. Úgy értem, ő egy diktátor, abban az értelemben, hogy egy olyan fickó, aki egy kommunista országot vezet
– hangzott Joe Biden válasza. 

Kína erre a kijelentésre azóta nem reagált. Mindemellett Hszi már a találkozón is szóba hozta egy amerikai tisztviselő szerint azt, hogy az Egyesült Államokban igazságtalanul negatív módon ítélik meg szerinte a Kínai Kommunista Pártot.

Hszi Csin-ping szerint mindketten érdekeltek abban, hogy a másik sikeres legyen 

A kínai elnök a Hszinhua hírügynökség szerint azt monda a találkozó után: Kína szeretne stabil, működőképes és fenntartható kapcsolatot ápolni az Egyesült Államokkal, de vannak bizonyos érdekek, amelyeket meg fognak védeni, és vannak olyan vörös vonalak, amelyeket nem lehet átlépni. 

Mindemellett reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a két ország tiszteletteljes partneri viszonyt tud kialakítani és békésen tud létezni egymás mellett. Az államfő korábban, még a találkozó előtt azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Kína nem fordíthat hátat egymásnak. 

A Föld bolygó elég nagy ahhoz, hogy mindkét ország sikeres legyen, és az egyik ország sikere a másiknak is lehetőséget jelent – mondta, hozzátéve azt is, hogy a két ország kapcsolata „a legfontosabb kétoldalú kapcsolat az egész világon”, és Bidennel mindketten komoly felelősségük van a világ és a történelem felé.

Előrelépések történtek, de alapjaiban véve változatlan a helyzet 

Az Associated Press szerint a találkozót a Fehér Ház sikerként adhatja el odahaza, mivel azt bizonyíthatják ezzel a demokrata szavazóknak, hogy Biden személyes diplomáciai erőfeszítései kézzelfogható eredményeket hoztak. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó még vasárnap beszélt arról, hogy a meetinggel bizonyítani szeretnék azt, hogy a két elnök találkozója „segíthet megvédeni az amerikai érdekeket és az amerikai embereknek fontos ügyekben hozhat előrelépést”.

Zoe Liu, a  Council for Foreign Relations amerikai thinktank Kína-szakértője azt mondta, hogy a találkozó valóban pozitív, de csak kisebb jelentőségű előrelépésként értelmezhető. 

Ezek a megállapodások nem fogják megváltoztatni a kétoldalú kapcsolatokban látható strukturális kihívásokat, de kikövezik az utat az alaposabb munkamegbeszélések előtt, ami fontos
– mondta. 

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő szerint a találkozó nagy részében Joe Biden beszélt, és Hszi hallgatta őt. Az amerikai elnök többek közt azt is kérte a kínaitól, hogy ne támogassák Oroszországot katonai eszközökkel az Ukrajna elleni invázióban.

Ugyanez a tisztviselő azt mondta, hogy Tajvanról nyugodt hangnemben tárgyaltak a felek. Biden leszögezte, hogy az Egyesült Államok az „Egy Kína” politika mellett tart ki, Hszi pedig közölte, hogy nem tervezi lerohanni a szigetet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések