A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Teljes kiőrlésű házi kenyér: nem szárad ki másnapra


A teljes kiőrlésű lisztből készült házi kenyér amellett, hogy finom, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.


Ha egyszer kipróbálod a kenyérsütést, garantáltan nem tudsz leállni vele. Számtalan recepttel kísérletezhetsz, az aszalt paradicsomostól az írek kefires kedvencéig. A hagyományos fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű változat kiváló választás, mert lassabban emeli meg a vércukorszintet, hosszabb ideig biztosít teltségérzést, és segíti az emésztést. Fontos, hogy kenyérkészítéskor az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek. A házi kenyeret olajos magvakkal, aszalványokkal érdemes feldobni.

Hozzávalók 12 szelethez

👉 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
👉 10 dkg fehér liszt
👉 3.5 dl langyos víz
👉 3.5 dkg élesztő
👉 2 evőkanál olívaolaj
👉 1 teáskanál cukor
👉 1 teáskanál só
👉 magok, aszalványok (elhagyható)

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a kétféle lisztet és a sót. A közepébe készíts mélyedést, morzsold bele az élesztőt, add hozzá a cukrot, a vizet és az olajat. Ha szeretnéd, keverj bele magokat, aszalványokat. Dagaszd addig, amíg rugalmas, hólyagos tésztát nem kapsz. Ezt követően rakd olajozott tálba, szórj lisztet a tetejére, takard le, és meleg helyen keleszd egy órát.

Amikor a tészta körülbelül a kétszeresére nő, gyúrd át, és formázd meg. Készíthetsz belőle cipót vagy veknit. A tetejét mintázhatod, bevagdoshatod ízlés szerint, és keleszd még 40 percig.

Közben melegítsd elő a sütőt, az aljába pedig tegyél egy lábosban vizet. Így a sülés közben keletkező pára megakadályozza, hogy a kenyér gyorsan kérgesedjen. Süsd a kenyeret 220 fokon körülbelül 30-40 percig. Akkor jó, ha szép a színe, és kopogtatásra üreges hangot ad. Ha kész, vedd ki a sütőből, és egy rácsra téve hagyd kihűlni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések