A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Medián: A Fidesz 9 százalékot csökkent


A DK, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt jelenleg az ellenzék legerősebb pártjai.

A magyarok közel kétharmada pesszimista, és a kormánypártok fél év alatt elvesztették szavazóik majdnem ötödét. A töredezett ellenzék azonban aligha veszélyeztetheti a Fidesz vezető szerepét.

A Fidesz szavazótábora a teljes választókorú népesség tekintetében az országgyűlési választások óta eltelt elmúlt fél év alatt jelentősen csökkent, de a 9 százalékos mínusz nem az ellenzék hívévé szegődött, hanem a párt nélküli, „bizonytalan” szavazók számát gyarapította – derült ki a Medián friss közvélemény-kutatásából, amit a hvg360 közölt.

A Medián szerint a potenciális ellenzéki voksok ráadásul egyre több párt vagy mozgalom között oszlanak meg, és noha összességükben szorosan megközelítik a Fideszre jutó szavazatokat, aligha adhatók össze. 

- A legnépszerűbb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció (DK), amely április óta 7-ről 9 százalékra erősödött a teljes népesség körében, a biztos pártválasztók tekintetében pedig 13 százalékon áll.

- A második helyen a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt áll fej-fej mellett 7 százalékkal (a biztos szavazóknál 8-8 százalékkal), de míg a Mi hazánk 1 százalékot gyengült a választások óta, addig a Kutya Párt erősödött 2 százalékkal. 

- A harmadik helyen, még az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb felett utolsó ellenzéki pártként a Momentum áll, a teljes népességben 5 százalékkal, míg a biztos szavazóknál 7 százalékkal.

- Az összes többi mért ellenzéki formáció (parlamenten belül és kívül) egyaránt a parlamenten kívül maradna, ha most lennének a választások.

A DK annak ellenére a legerősebb ellenzéki párt, hogy elnöke továbbra sem számít közkedvelt politikusnak. A mostani Medián-felmérésben egy módszertani kísérlet is helyet kapott: az 1000 fős minta egyik felének a pártpreferencia-kérdésnél nemcsak a választható pártok nevét sorolták föl, hanem a pártelnök vagy az ismertebb társelnök nevét is. Kiderült, hogy a kétféle kérdezésmód némileg eltérő eredményt hoz: a kevéssé ismert Nép Pártján Mozgalom támogatottságának jót tesz, ha a válaszadók megtudják, hogy Jakab Péter vezeti, ezzel szemben a DK és a Momentum egy hajszállal kevesebb szavazatot kap, ha Gyurcsány Ferenc, illetve Gelencsér Ferenc neve is elhangzik.

A vezető tisztséget betöltő ellenzéki politikusok népszerűségi listáján Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd) és Dobrev Klára „árnyék-miniszterelnök” (DK) az élen vannak, de őket is megelőzi Ungár Péter LMP-társelnök. Az előbbieknél kevésbé ismert Ungár annak köszönheti magas tetszési indexét, hogy a kormánypárti szavazók körében jóval elfogadottabb, mint versenytársai.

Továbbra is jelentős, négyötödös többség támogatja az ország EU-tagságát, de a támogatottság (nyilván nem függetlenül az Orbán-kormány EU- és különösen szankcióellenes kampányától) fél év alatt 88-ról 80 százalékra mérséklődött.

Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

Pálos Trend üzenete…
(D)ROGÁNI HAZUGSÁGOK!!! MÁR a 21%-ot is MEGHALADJA az ELPÁRTOLÓK SZÁMA!!!
A Kormányt megpróbálják megpuccsolni, az országot fizetésképtelenné tenni.



Jó lenne eltakarítani a szemetet, de ez nem fog menni. Ha kidobod az ajtón, bejön az ablakon. Európában sorra fognak bukni a kormányok, hogy aztán jöjjön egy még szarabb! Lásd Anglia!
Kell ez nekünk?
Viktor lépne, de kötik kezét lábát. Ki az Júnyijóból, Nátóból, na de nem lehet...
Pár száz millió dollár van rá a farzsebben, hogy eltakarítsák őket, így nem mernek lépni.
Várják az összeomlást... - Ők is...
Na de az meg még odébb van.
Ezért aztán Szar! Szar még a szar is, úgy is mondhatnám, - szánkig ér a szar!
https://hun.small-business-tracker.com/wikileaks-show-us-money-478373