A polifenolok voltaképpen olyan mikrotápanyagok, amelyek szinte az összes egészséges táplálékban, például a zöldségekben, a gyümölcsökben, a magvakban és a diófélékben is fellelhetők.
Sokféle polifenol létezik, például ilyenek a flavonoidok, mint a kvercetin és a katekin, amelyek elsősorban a gyümölcsökben vannak jelen. A kapszaicinoidok is polifenolnak számítanak. Ezek nagyobb mennyiségben a chilipaprikákban találhatók meg. A fenolos savak, például a lignánok is kiváló polifenolok. Ezek főként a teljes kiőrlésű gabonákban és a zöldségekben lelhetők fel. A vörösborban lévő rezveratrol nevű vegyület, illetve a bogyós gyümölcsökben található ellaginsav is polifenolnak számít.
A tanulmányok szerint tehát a polifenolok kiváló antioxidánsnak számítanak. Ebben a szerepben lassítani tudják a sejtek öregedési folyamatait, amelyeket a negatív környezeti hatások és az egészségtelen életmód váltanak ki. Ezek a károsodások idővel aktívan hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához.
Miért is van szükségünk polifenolokra? Számos kutatás vizsgálta a polifenolok egészségre gyakorolt hatásait. Azt a megállapítást tették, hogy azok körében jóval alacsonyabb a halálozási kockázat, akik rendszeresen fogyasztanak polifenolokban gazdag táplálékokat.
A polifenolok segítenek a megfelelő vérnyomásszint kialakításában és fenntartásában, mégpedig az erek erősségének és rugalmasságának megőrzésével, ezzel is elősegítve a jó keringést. A polifenolok a gyulladást is csökkentik, amely pedig a szívbetegségek másik kockázati tényezője.
A polifenolok segítenek a vércukorszint szabályozásában is, serkentik a szervezetben az inzulin felszabadulását. Az inzulin egy olyan hormon, amely segít a szervezetnek a cukor jobb felhasználásában. Ezek a hatások csökkentik az inzulinrezisztencia kockázatait. A normális vércukorszint fenntartása csökkenti az olyan állapot és betegség kialakulását, mint amilyen az elhízás és a cukorbetegség is.
A polifenolok antioxidáns és gyulladásgátló hatásai csökkentik a rákos betegségek kockázatait is.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a polifenolok aktiválják az immunrendszert a fertőzések és a betegségek leküzdésére. Ezzel is elősegítik a jó baktériumok elszaporodását a bélrendszerben, és korlátozzák a káros hatású baktériumokat. Ez jobb emésztést tesz lehetővé, illetve a bélflóra egyensúlya erős immunrendszert is eredményez.
Sok táplálék gazdag forrása a polifenoloknak, például a bogyós gyümölcsök. Egyes gyógynövények és fűszernövények is tartalmaznak polifenolokat, többek között a szegfűszeg, a borsmenta, a csillagánizs, az oregánó, a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű.
A diófélék rendszeres fogyasztása a legjobb mód arra, hogy elegendő rostot, fehérjét és esszenciális zsírsavakat vigyünk be a szervezetünkbe. Ezen kívül a diófélék polifenolokban is bővelkednek.
A lenmag például segíti az emésztést, csökkenti a székrekedés kialakulásának kockázatait, és még polifenolokban is bővelkedik.
Zöldségek közül a polifenolok gazdag forrása a vöröshagyma, a spenót, az articsóka és a gyöngyhagyma.
Az olajbogyó nemcsak egészséges zsírokban és E-vitaminban gazdag, hanem polifenolokban is.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések