A zöld leveles zöldségek családjába tartozó brokkoli gazdag forrása a karotinoidoknak és a C-vitaminnak. Ezeknek az összetevőknek is köszönhetjük, hogy ez a zöldség annyira pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére.
A brokkoli rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét, ugyanis nagy szerepe van a magas koleszterinszint csökkentésében.
Ez a zöld leveles zöldség szupertápláléknak is számít, mivel csökkenteni tudja a rák kockázati tényezőit. Egy szulforafán nevű vegyületben is bővelkedik, amely egy fitokémiai anyag. Ez adja a brokkoli különleges, semmihez sem hasonlítható ízét. A szulforafánnal kapcsolatban végeztek kutatásokat. Több tanulmány is arról számolt be, hogy ez a vegyület enyhítheti a környezeti toxinok vagy a cigarettafüst hatásait, és ezzel számos rákos betegség kockázati tényezőit tudja csökkenteni. Rákellenes hatásának köszönhetően még a prosztatarák rizikófaktorait is minimalizálni tudja.
A brokkoli karotinoidokban is bővelkedik. Ilyen karotinoid például a lutein és a zeaxantin, amelyek csökkenthetik az életkorral összefüggő szembetegségek, például a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatait is. A brokkoli gazdag forrása még a béta-karotinnak is, amely A-vitaminná alakul a szervezetben, és így a szürkületi vakságtól is megóvhat bennünket.
A brokkoli sokat tartalmaz az indol-3-karbinol vegyületből is, amely fitoösztrogénként működik, éppen ezért egyensúlyba hozza a szervezetben az ösztrogénszintet, ily módon a brokkoli a hormonok egyensúlyát is segíthet megőrizni és megteremteni. Az eddigi vizsgálati eredmények ígéretesnek bizonyulnak, mivel az indol-3-karbinol csökkentheti a női daganatok kialakulásának az esélyét. Azonban mielőtt bárki ebből a célból kezdené fogyasztani a brokkolit vagy a brokkolikapszulát, mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával.
A brokkoli egy másik tápanyagnak is gazdag tárháza, ez pedig nem más, mint a kén. A kénnek nagy szerepe van a bél egészségének fenntartásában, és a fertőzések ellen is hathatós védelmet jelenthet. A kén elősegíti a glutation termelődését is, ami azért is lényeges, mivel a glutation védelmet jelent a sejtek számára a gyulladással szemben.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések