Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Milyen okai vannak, hogy nem vagyunk éhesek?


Voltaképpen amikor éhesek vagyunk, a szervezetünk jelez nekünk, hogy ideje ismét üzemanyaghoz jutni, ami nemcsak tápanyagokat, de energiát is szolgáltat a szervezetünk számára. Nagyon sok dolog okozhat étvágytalanságot. Többek között ilyenek lehetnek egyes betegségek, gyógyszerek, az érzelmek, de még a stressz is oka lehet annak, ha nem vagyunk éhesek. Mutatjuk is, hogy milyen okai lehetnek az étvágytalanságnak. 

Amikor stresszesek vagyunk, a testünk éppen úgy reagál, mintha veszélyben lenne. Stressz esetén az agy vegyi anyagokat bocsájt ki, mint például adrenalint, amely hatására hevesebb lesz a szívverés és lassul az emésztés, ami csökkentheti az étvágyat. Ha viszont a stressz hosszabb ideje van jelen az életünkben, akkor egy kortizol nevű hormon szabadul fel a szervezetben, ami éhessé tesz bennünket.

Sok gyógyszer mellékhatása lehet még az étvágytalanság. Ilyen gyógyszerek lehetnek az antibiotikumok, a gombaellenes szerek, az izomrelaxánsok. A depresszióra, a migrénre, a magas vérnyomásra, a krónikus obstruktív tüdőbetegségre és a Parkinson-kórra szedett gyógyszerek is befolyásolhatják az éhséget.

Amikor betegek vagyunk, az immunrendszer citokin nevű vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek fáradtságot okoznak és ilyenkor még kedvünk sincs enni. A testünk ily módon jelez nekünk, hogy ideje pihenni. Viszont ha betegen is eszünk néhány falatot, több energiánk lesz, így lendületet kap az immunrendszer a betegségek leküzdésére.

Amennyiben hasmenésünk, hasgörcsünk vagy hányingerünk van, lehet, hogy valamilyen gyomorbetegséggel állunk szemben. Ilyenkor valamilyen vírus, baktérium vagy parazita fertőzi meg a gyomrot és a beleket, ily módon nem meglepő, ha nem leszünk éhesek. A gyomor megnyugtatására olyan ételeket ehetünk ilyenkor, mint banán, rizs vagy pirítós.

Gyomorbetegségek esetén előfordul, hogy étkezést követően émelygünk, hányingerünk van, fáj a gyomrunk vagy hasmenésünk lesz. Az emberek jelentős hányada küzd olyan emésztőrendszeri panasztól, mint az irritábilisbél-szindróma, a krónikus vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség. Az étvágyat ilyenkor azok az ételek hozhatják meg, amelyek csökkentik a tüneteket.

Vérszegénység vagy anémia akkor fordul elő, amikor a szervezet nem termel elegendő vörösvértestet, márpedig ez fontos, hiszen a vörösvértestek feladata, hogy elegendő oxigén jusson a test minden szövetéhez és sejtjéhez. Az anémia tünetei közé tartozik a fáradtság, a gyengeség és az étvágytalanság. A tünetek csökkentéséhez vagy megszüntetéséhez a legtöbb esetben szükség lehet vaspótlásra és plusz B12-vitamin-bevitelre.

Idősebb korban mintegy 30%-kal csökken az étvágy. Ennek az is lehet az oka, hogy az emésztés lelassul, így sokkal tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és kevésbé leszünk éhesek. Ebben a korban a szaglás, az ízlelés és a látás is sokat romolhat, ami kevésbé teszi vonzóvá az ételeket. A hormonális változások, a krónikus betegségek és a gyógyszerek is csökkenthetik az étvágyat.

Amennyiben a cukorbetegség nincs kezelve, úgy a magas vércukorszint károsítja az idegeket. Az egyik ilyen a vagus ideg, amely a gyomor izmait szabályozza. Ha ez az ideg nem működik jól, akkor az étel hosszabb ideig lehet a gyomor-bél traktusban, ami pedig étvágytalanságot és puffadást okozhat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések