A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svájci demokrácia: 50 évre titkosítják az UBS–Credit Suisse bankegyesülés aktáit


A méretes Credit Suisse svájci bank összeomlását és megmentését vizsgáló parlamenti bizottság ötven évig titkosítja az ügy aktáit – derül ki a parlamenti bizottság erről határozó dokumentumából. A bizottság sokakat tervez meghallgatni, de mint eldöntötte, minden titkos lesz, és a titoktartás minden meghallgatottra is vonatkozik, ők sem „kotyoghatnak” a vizsgálatról. A svájci történészek mindezt aggályosnak tartják.

Az ötvenéves időszakról előbb az Aargauer Zeitung újság számolt be, majd a Reuters is elmélyedt az esetben.

Mint emlékezetes, a Credit Suisse idén márciusban került nehéz helyzetbe egy kisebb bankválság (ekkor dőlt be a Silicon Valley Bank és pár társa) legnagyobb áldozataként. Igaz, nem előzmények nélkül, mert a méretes svájci bank már korábban is válságtól válságig bukdácsolt. A másik nagy svájci gigabank, a zürichi és baseli központtal rendelkező UBS mentőövet kínált egy 3,25 milliárd dolláros óriásdeal keretében jelezte, szívesen megvásárolja és ezzel megmenti a Credit Suisset.

Így is történt, 2023. március 29-én bejelentették, hogy a nagy feladatra visszatér az UBS élére Sergio Ermotti, aki korábban 2011 és 2020 között szintén vezette a bankot. A luganói születésű és nagy AC Milan drukkernek tartott svájci-olasz bankár igazi sztárbankár az európai bankpiacon.

Az UBS élén gyorsan munkához látott, és június 12-én fejezte be az akvizíciót, majd június 28-án az UBS azt is bejelentette, hogy elbocsátja a Credit Suisse alkalmazottainak több mint felét. Azt természetesen lehetett tudni, hogy az egyesülés fő előnye a szinergiák kihasználása lesz, de azért így is sokkoló lehetett a bankban, hogy elsősorban Londonban, New Yorkban és néhány ázsiai részlegnél ilyen mértékű lesz az elbocsátás. Az átvétel előtt a Credit Suisse világszerte 45 ezer embert foglalkoztatott.

Az UBS ezzel a világ egyik legnagyobb bankjává lépett elő, amely korábban már három nagy intézményt egyesített. Az elődbank a Union Bank of Switzerland volt, de a cég már jó ideje csak a rövidítést használta, és a Credit Suisse előtt a Swiss Bank Corporationt, illetve az ICO Markets és a Paine Webber cégeket is bekebelezte.

Ám azt, hogy a Credit Suisse-szel pontosan mi történt, még jó ideig nem tudhatjuk meg. A svájci vizsgálóbizottság ugyanis a szokásos 30 évnél hosszabb, 50 éves időszak után adja csak át az aktákat a Svájci Szövetségi Levéltárnak. A vizsgálat amúgy nemcsak a bankokat, de a mentőakcióba bevont svájci kormányt, a pénzügyi szabályozó hatóságot és a központi bankot is vizsgálja.

A Svájci Történeti Társaság mindenesetre aggodalmát fejezte ki az idő hosszúsága miatt, Sacha Zala elnök írásban fordult Isabelle Chassot bizottsági elnökhöz, a svájci parlament felsőházának képviselőjéhez.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések