A tojás, pontosabban a tojásfehérje segít megnövelni a szervezetünkben a kollagéntermelést. De mi is az a kollagén, és miért is annyira fontos, hogy fokozzuk a termelését? A cikkben erre is megadjuk a válaszokat.
A szervezetünkben fehérjék vannak. A kollagén az egyik leggyakoribb fehérje, amely az emberi testben is jelen van. Minél több kollagén található meg a szervezetünkben, annál feszesebb és rugalmasabb lesz a bőrünk.
A kollagén azonban nemcsak a bőr feszességét és rugalmasságát biztosítja, hanem az izmainkban, a csontjainkban és az inakban is megtalálható. Ha ezekből is hiányzik a kollagén vagy csökken a mennyisége, akkor gondok lehetnek a mozgással és még fájdalmak is kialakulhatnak. A tojás, pontosabban a tojásfehérje is tartalmaz kollagént, így érdemes rendszeresen fogyasztani. Ma már megdőltek azok a tévhitek, hogy a tojás negatívan hat a koleszterinre, ezért jól tesszük, ha csak módjával fogyasztjuk ezt a táplálékot.
A tojás nagyon gazdag kollagénben, így nagyon hasznos lehet a kötőszöveti betegségek megelőzésében.
A kollagén a bőr minőségét is javítani tudja mindamellett, hogy csökkenti a ráncok mennyiségét és kialakulásuk esélyét.
Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiknek a nyakukban és a vállukban is beszűkült a mozgástartomány. A vizsgálati alanyok 8 héten keresztül minden egyes nap kollagénkiegészítést kaptak. Két hónap elteltével azt tapasztalták, hogy sokkal jobban tudják mozgatni a fájó testrészeiket, azaz a nyakukat és a vállaikat. A kollagénnek ennyire pozitív hatásai is vannak.
Az ízületi gyulladás nagyon sok embert érint. Az ízületek a test számos pontján begyulladhatnak, például a csípőben, a gerincben, a kezekben, a lábakban, pontosabban a térd ízületeiben. A tojásban található kollagén azonban jelentősen képes lecsökkenteni az ízületekben kialakuló gyulladást és fájdalmat is. Azoknak a nőknek is előnyös lehet a kollagén rendszeresen fogyasztása, akik a menopauza szakaszába léptek és ízületi problémáktól szenvednek.
A tojás kollagénje prolin és glicin nevű aminosavakban is bővelkedik, mindkét aminosav pozitívan hat az emésztőrendszer egészségére is.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések