A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajna havi 500 millió dollárt veszíthet a gabonaegyezmény megszűnésével


Ha a gabonaegyezmény felbomlik, Kijev havonta mintegy félmilliárd dollárt veszít – derül ki a RIA Novosztyi elemzéséből, amelyek az ENSZ adatain, valamint az ukrán mezőgazdasági minisztérium és a vámhatóság adatain alapulnak.

Tavaly augusztustól idén júniusig Ukrajna 50,6 millió tonna gabonát exportált 9,8 milliárd dollár értékben.

A kivitel nagy része a kikötőkön keresztül történik: az alku ideje alatt a rajtuk keresztül történő szállítások aránya 78 százalék volt, az utóbbi hónapokban pedig folyamatosan meghaladta a 80 százalékot. A maradékot vasúton, közúton és kompokon szállítják.

Az összes ukrán gabonaszállítás 55,5 százaléka, azaz 28,1 millió tonna a Fekete-tengeri Kezdeményezésnek köszönhető. Az export többi része valószínűleg a dunai Izmajil, Uszt-Dunajszk és Reni kikötőkön keresztül jut el az Európai Unióba – magyarázta Leonyid Hazanov független ipari és energetikai szakértő a hírügynökségnek. Megjegyezte, hogy a gabonát szállító vasúti szerelvények forgalma is ugyanebben az irányban növekszik.

Pénzben kifejezve a kikötőkön keresztüli gabonaexport 7,7 milliárd dollárra rúgott: a fekete-tengeri kikötőkön keresztül 5,5 milliárd dollárral, a folyami kikötőkön keresztül pedig 2,2 milliárd dollárral. Így, ha nem hosszabbítják meg a gabonakereskedelmet, Ukrajna havonta akár 500 millió dollárt is veszíthet.

A számítások a 2022 augusztusa és 2023 júniusa közötti időszakra vonatkozó adatokon alapultak, a gabonatonnánkénti átlagköltségek alapján. A gabonaexport értékére vonatkozó információkat az ENSZ Comtrade platformjáról és az ukrán vámhatóságoktól származik, a mennyiségére vonatkozó információkat – a mezőgazdasági minisztérium anyagaiból, a gabonaalku szerinti szállításokról – az ENSZ Fekete-tengeri Kezdeményezés koordinációs központjának honlapjáról.

A gabonamegállapodást tavaly július végén kötötték meg Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ képviselői. Két szintet irányoz elő: egy mechanizmust az ukrán termékek fekete-tengeri kikötőkből történő kivitelére, valamint az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiacra történő kivitelére vonatkozó korlátozások feloldását. Moszkva azonban többször rámutatott, hogy az alku az orosz termékek tekintetében nem működik, az ukrán gabonát pedig elsősorban Európába küldik, nem pedig a rászoruló afrikai országokba.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések