Hirdessen itt

Így vallott magyarságáról Szlovákia leendő miniszterelnöke, Ódor Lajos


Egyelőre etnikai alapon való szurkálódásnak nincs nyoma, egészen más hangnemben írnak a leendő, magyar nemzetiségű szlovák miniszterelnökről: a szlovákok például leginkább meg sem említik származását. Igaz, ő sem emelte ki ezt a dolgot. 

Emlékezetes: miután Eduard Heger szlovák miniszterelnök kormánya roncsait hátrahagyva elhagyta a fedélzetet, Zuzana Čaputová köztársasági elnök Ódor Lajost, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét nevezte ki az ideiglenes kormány miniszterenökének.

Ódor Lajos neve viszonylag ritkán forgott közszájon korábban, mi utánajártunk kicsit annak, ki is a komáromi közgazdász, és mi várható tőle magyarság-fronton.

Lássuk, hogyan vélekedik róla, az első magyar nemzetiségű szlovák miniszterelnökről a szlovák sajtó!

Ódor Lajos saját honlapjának önéletrajz-rovatában azt írta magáról: a tudományos világ és a reálgazdaságpolitika között szeretne hidat verni, terapeutaként akarja kezelni a szlovák gazdaságot, és célja, hogy „az állampolgárok szélesebb rétegei, és különösen a fiatal generáció jobban megértse a gazdaság és a pénzügy világát”.

Többek között társszerzője vagy tanácsadója volt azoknak a gazdasági reformoknak, mint az egykulcsos adó, az államháztartási gazdálkodás reformja, az euró bevezetésének stratégiája, vagy éppen a rettegett nyugdíjreform, emellett régóta szorgalmazta az államháztartási hiány csökkentését is. Nemzetiségéről saját blogján nem ír,

a Wikipedia magyar és angol verziójában szerepel a magyar nemzetisége, a szlovákból valahogy kimaradt.

Szlovák miniszterelnök, magyar gyökerek

„Tapasztalt, költségvetési felelősséget hirdető közgazdász áll az ország élén”kezdi cikkét a szlovák Pravda gazdasági rovatának szerzője. Ódor Lajos magyar származásáról egy szó sem esik a terjedelmes anyagban, arról annál inkább, hogy a közgazdászt „szakmai hitelessége segítette a kormány élére”. Emellett Čaputová azzal indokolta választását, hogy a szakértelem szempontja mellett „csak olyanok kerültek kiválasztásra, akik nem indulnak a közelgő választásokon”.

A konzervatívnak mondott Postoj nem különösebben bonyolódott portrécikk-írásba, az új szlovák kormányfő kapcsán azt hangsúlyozta: az elnökasszony szándéka szerint liberális és konzervatív személyek is lesznek a kormányban; annyit azért beleírtak, hogy komáromi születésű, ami legfeljebb halvány betájolásnak tűnhet, de talán még valami.

A SME hosszabb portrét írt róla, ők úgy méltatják, mint aki az „európai tigrisek közé vezette Szlovákiát”, s aki, bár a Szlovák Nemzeti Bank alelnöki posztjára a Most-Híd vegyespárt jelölte, mindig megtalálta a hangot minden frakcióval a szakmai munkája során.

Az erőteljesen liberális Denníken is inkább méltatás jelent meg: „Ódor a legműveltebb személy, aki Szlovákiában vezette a kormányt”, továbbá „mérsékelt, száraz humorú, természetes éleslátású és rövid idő után összetéveszthetetlen intelligenciájú ember”.

Hogy magyar is? Arról nem esett szó.

Apropó, magyarság: ha a szlovák lapok nem is, a cseh Novinky.cz címben is így hozta Ódor kinevezéséről szóló cikkét, miszerint Ódor Lajos Szlovákia első magyar nemzetiségű miniszterelnöke. „Komárom szülötte kétségkívül a legsikeresebb magyar nemzetiségűek közé tartozik Szlovákiában”, írják; emlékeztetve, magyar miniszterek voltak, Bugár Béla pedig egészen kormányfő-helyettességig vitte, de szlovák kormányfő még nem volt magyar ember. Egyébként most megint úgy fest, lesz magyar miniszter is, Horváth Mihály személyében.

Így vallott magyarságáról a szlovákiai miniszterelnök 

Magyarságáról Ódor a Refresher.cz-nek, illetve annak szlovákiai lerakatának maga is vallott: általános és középiskolában magyarul tanult, vagyis tinédzserként csak passzívan tudott szlovákul.

„Körülbelül annyira tudtam szlovákul, ahogy egy szlovák tud angolul, amikor az angolt csak középiskolában és általános iskolában tanulják. Csak a főiskolán fejlesztettem a szlovák nyelvemet, és kezdtem folyékonyan beszélni szlovákul” – mondta el a közgazdász.

Ódor egyébként ebben a korábbi interjúban azt mondta: gyermekkorában soha nem találkozott diszkriminációval,

legfeljebb – nemzetiségi alapon – táborokra szakadva versengtek egymással magyarok és szlovákok. Ugyanakkor elismeri, a szlovákiai magyar nemzetiségűekre nehezebb karrierút vár, hiszen problémamentesen kell megtanulnia beszélnie szlovákul, de őt legfeljebb sörözésnél cukkolták az akcentusa miatt, sosem diszkriminálták.

Pontosabban: „megtörténhetett, hogy bizonyos pozíciókra más jelentkezőket részesítettek előnyben, de ezt soha nem tették hivalkodóan az én nemzetiségem miatt” – mondta. Ugyanakkor szerinte a társadalom az elmúlt évtizedben szerencsére előrelépett abban a tekintetben, hogy nemzetiségi alapon ítéljen meg embereket, hozzátéve: „korábban tudom, hogy kopasz, csupasznyakú alakokat tényleg zavart, ha valaki magyarul beszélt a villamoson”.

Magyar iskolásból is lehet szlovák kormányfő

Ódor Lajos magyarsága ilyen módon kissé felemás: egyrészt a Pozsonyi Magyar Szakkollégium jóvoltából pár héttel ezelőtt mindenki meggyőződhetett róla, hogy a mai napig hibátlanul, enyhe akcentus nélkül beszéli a magyart, és láthatóan vallott is róla korábban; a komáromi magyar alapiskola és a magyar gimnázium emléke sem múlt el nyomtalanul.

Másrészt paradox módon éppen az, hogy a lehető legmagasabb pozícióba került Ódor Lajos szlovák, pontosabban szlovákiai miniszterelnöki kinevezése csattanós válasz azoknak a felvidéki magyar szülőknek, akik attól tartanak, ha nem szlovák iskolába íratják gyermekeiket, nem fog tudni érvényesülni Szlovákiában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések