A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ausztria közölte, hogy továbbra is fenntartja kapcsolatait Oroszországgal


„Oroszország az EU legnagyobb földrajzi szomszédja és a bolygó legnagyobb atomhatalma”


Ausztria az ukrajnai konfliktus kezdete óta informális kapcsolatot tart fenn Oroszországgal – közölte Alexander Schallenberg külügyminiszter hétfőn. Bár Bécs eddig támogatta az EU szankciórendszerét, a diplomata hangsúlyozta, hogy az unió nem választhatja le „legnagyobb geopolitikai szomszédját” – írja az oroszhírek.hu.

A Die Welt című lapnak adott interjúban Schallenberget arról kérdezték, hogy Bécs fenntart-e „informális kommunikációs csatornákat” az orosz kormánnyal. A tisztviselő igennel válaszolt, hozzátéve, hogy „az amerikai kormányzat ugyanezt teszi”.

„Globális felelősségünk van” – magyarázta. „Oroszország nem tűnt el a térképről. Oroszország az EU legnagyobb földrajzi szomszédja és a bolygó legnagyobb atomhatalma”.

Schallenberg elmondta, hogy szerinte a Nyugatnak nem szabad Kijevet tűzszünetre kényszerítenie, és az orosz tisztviselőket „háborús bűnök és az agresszió bűntette miatt” bíróság elé kellene állítani. Hozzátette azonban, hogy „a Nyugatnak továbbra is beszélnie kell Oroszországgal, és a nemzetközi fórumokat kell felhasználnia… arra, hogy a személyes eszmecserék során tompítsa álláspontjukat”.

Ausztria alkotmányosan semleges, nem szállít Ukrajnának fegyvereket és nem képzi ki katonáit. Bécs kezdetben ellenezte az orosz olaj- és gázszankciókat, Magnus Brunner pénzügyminiszter tavaly azzal érvelt, hogy az embargó „minket jobban sújtana, mint az oroszokat”.

Ausztria jobbközép kormánya azóta tíz egymást követő uniós szankciócsomagot támogatott, bár Schallenberg többször is figyelmeztette a blokkot, hogy túlzott a büntető intézkedésekkel – például a Lengyelország és a balti államok által szorgalmazott, az orosz állampolgárok vízumtilalommal való ellátásának megtiltásával – ne szabotálja az Oroszországgal való jövőbeli kapcsolatait.

Schallenberg védelmébe vette az osztrák Raiffeisen Bankot is, amiért az továbbra is működik Oroszországban. „Legyünk reálisak” – mondta márciusban a Reutersnek.

„A nyugati vállalatok 91%-a még mindig Oroszországban van. Azt gondolni, hogy nem lesz többé Oroszország, és minden területen lekapcsolódhatunk, téveszme.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések