Hirdessen itt

Ruszkik haza! - Így lett amerikai ügynökpárt a Jobbikból


Egységes borítóképekkel, a „Ruszkik, haza!” felirattal demonstrálják a Jobbik politikusai a Facebook-oldalaikon, hogy beálltak az amerikai háborúpárti plakátkampány mögé. Ez a fejlemény és az antiszemita kijelentéseiről elhíresült pártelnök, Gyöngyösi Márton meghívása az USA budapesti nagykövetségének széderestjére, illetve a Jobbik környékén felbukkanó, kiváló tengeren túli kapcsolatokkal rendelkező háttéremberek arra utalnak, hogy szoros amerikai pórázon tartják az egykor nemzeti radikális pártot.

Több olyan fejleményre derült fény az utóbbi hetekben, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy a Jobbik erős amerikai befolyás alá került. Az egykor nemzeti radikális, majd a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali blokkba integrálódott párt környékén újabban olyan politikai háttéremberek jelentek meg, akiknek kiváló tengeren túli kapcsolataik vannak, jó viszonyt ápolnak demokrata körökkel. A Magyar Nemzet a napokban írta meg, hogy a párt jövőbeni, névváltoztatást is magában foglaló stratégiáját előkészítő intézet munkatársai között bukkant fel Kész Zoltán és Somogyi Zoltán. Utóbbi nem csak a Jobbik új, konzervatív imázsának építésében vállal szerepet, de közvetett tulajdonos a napokban indult amerikai plakátkampányt intéző cégnél, a Splendidea Kft.-nél. Amint arról az Origó szombaton beszámolt, a Nyugati Pályán elnevezésű közösségi média oldal indította amerikai pénzből a magyar kormány békepárti álláspontjának ellensúlyozását szolgáló kampányt. A cégadatbázisban található kapcsolati háló szerint a platformot működtető Splendidea Kft. alá tartozik a Political Capital Kft. is. Somogyi pedig korábban a Splendidea ügyvezetője és a Political Capital egyik alapítója volt.

A Jobbik vezényszóra beállt az amerikai plakátkampány mögé

Ezek fényében már nem is meglepő, hogy a párt gőzerővel népszerűsíti a „Ruszkik, haza!” című plakátkampány üzenetét. Feltűnt ugyanis, hogy a Jobbik meghatározó politikusai, országgyűlési képviselői, Gyöngyösi Márton pártelnökkel az élen, a Facebook-oldalaikon egyöntetűen beállították borítóképként az amerikai kezdeményezésű plakátkampány előbb idézett címsorát. 

Teljesen egyértelmű tehát, hogy a vezényszóra egységesített közösségi oldalakkal a Jobbik viszi a vezető szerepet az ellenzéki pártok közül az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által pénzelt háborúpárti kampányban. Vélhetően a politikai marketingben két évtizedes tapasztalatú, egykori SZDSZ-tag Somogyi Zoltánnak, a Political Capital nevű balliberális tanácsadó cég társalapítójának is szerepe volt a plakát szövegének kiötlésében, amellyel olyan jobboldali embereket célozhatnak meg, akiknek az 1956-os forradalom leverése miatt ma is ellenérzéseik vannak az oroszokkal szemben. Az amerikai érdekek mentén folytatott hangulatkeltéssel a Jobbik akár azt is remélheti, hogy az erre fogékony választók egy részét megnyerhetik maguknak.

Pressmanék szívesen látták az antiszemita Gyöngyösit

A fentiek ismeretében már nem lehet csodálkozni azon, hogy a plakátkampány beindítása előtt néhány nappal David Pressman amerikai nagykövet vendége volt a Jobbik elnöke. Pontosan nem tudjuk, hogy Somogyi Zoltánnak mekkora szerepe volt abban, hogy a korábban az izraeli állampolgárokat ránézésre nemzetbiztonsági kockázatnak kikiáltó Gyöngyösi Mártont meghívták az USA budapesti nagykövetségén megrendezett széderestre, sőt közvetlenül Pressman mellé ültették le. A nagykövet későbbi magyarázkodása azonban teljesen életszerűtlen, miszerint éppen azért látták vendégül Gyöngyösit, mert antiszemita és jó dolog, ha az eltérő nézeteket valló emberek leülnek egy asztalhoz. Sokkal valószínűbb, hogy a nagykövetség és a párt közötti politikai együttműködés miatt fogadták a Jobbik elnökét.

Haza járnak Amerikába

Somogyi Zoltán mellett a Jobbik új stratégiájának kidolgozásában résztvevő és már említett Kész Zoltánnak is kiváló tengeren túli kapcsolatai vannak. A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom volt elnökségi tagjáról a Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy szinte haza jár Amerikába. Fulbright-ösztöndíjasként már 2000–2001-ben Soros György alapítványának támogatásával töltött el néhány hónapot az óceán túlpartján, majd 2006-ban szintén hosszabb ideig, fél évig tanult pedagógiát Buffalóban. Kész Zoltán 2019 májusában Márki-Zay Péterrel Washingtonba utazott, ahol az egyik Soros-szervezet kötött le nekik találkozókat többek között a Helsinki Bizottság vezetőivel és meg nem nevezett külügyminisztériumi szakértőkkel.



Tehát minden jel egy irányba mutat:

a Gyurcsány Ferenc vezette dollárbaloldalba integrálódott Jobbik mára egyértelműen amerikai ügynökpárttá vált.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések