A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: Orbánék hideg vizet öntöttek Ukrajna NATO reményeire


A NATO főtitkára szerint „szuverén, független Ukrajna nélkül nincs értelme a tagságról tárgyalni”.  

„Budapest és Kijev viszonya feszült. Magyarország éveken át blokkolta a magas szintű NATO üléseit az ukrán tisztviselőkkel, állítólag a Kárpétalján élő magyar ajkúak jogai miatti aggodalmak miatt” – írta a Politico.

A cikk írója ezután azzal folytatta, hogy „annak ellenére, hogy elítélte Oroszország teljes körű invázióját,

Magyarország nem volt hajlandó fegyvereket küldeni szomszédja megsegítésére.

Magas rangú magyar tisztviselők eközben továbbra is rendszeresen látogatnak Moszkvába, és szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel” – idézte fel a lap.

„Kijev útja megakadt NATO-hoz”

A Politico ezután emlékeztetett arra, hogy „Kijev útja a NATO-hoz megakadt”, és szeptemberben a háborúban álló ország vezetése „gyorsított csatlakozást” kért. „A kérdés azonban rendkívül kényes. A legtöbb NATO-szövetséges – köztük az Egyesült Államok – el akarják kerülni, hogy Ukrajna csatlakozási folyamatában nagy lépéseket tegyen előre, amíg a háború tart”.

Kijevi látogatása során a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg elmondta, hogy megvitatott egy többéves NATO-kezdeményezést, amely segítené Ukrajnát abban, hogy a szovjet korabeli katonai felszerelésekről a szövetség saját szabványaira térjen át. Péntek reggel Németországban Stoltenberg megismételte, hogy „a szövetségesek egyelőre a szemüket a sürgető kihívásra,

Ukrajna győzelemhez segítésére kívánják fordítani”.

„Azt tudjuk, hogy a támogatásunk segíti Ukrajnát abban, hogy az euroatlanti integráció felé haladjon” – mondta, majd hozzátette: „szuverén, független Ukrajna nélkül nincs értelme a tagságról tárgyalni”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések