A magyar torma 80-90 százalékát exportálják, többek közt Németországba és Lengyelországba 
A
 magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti 
ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 
(NAK) pénteki közleményében.
Közölték, hogy 2022-ben mintegy 1194
 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok 
októbertől a következő ültetési szezon kezdetéig, márciusig tartanak. A 
legfrissebb adatok alapján az előző szezonban több mint tízezer tonna 
torma termett az országban, amely az EU éves össztermésének közel felét 
teszi ki. A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának 
köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai piac, hanem az 
európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar 
termés – írták.
A termelt tormát 80-90 százalékban exportálják, 
többek közt Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és 
Csehországba, jellemzően frissen.
A közlemény szerint a torma 
Magyarországon őshonos növény, főbb termesztőkörzetei korábban 
Hajdú-Bihar vármegyében, Kiskunfélegyháza, illetve Budapest környékén 
voltak, mára azonban szinte egyetlen termesztőkörzete maradt. A 
Hajdúsági Torma 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) 
termék, melyet 2021-ben hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a 
hajdúsági termőtájnak – ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység
 érintkezésénél terül el. A homokos öntés, illetve lápos réti talajon az
 úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé a Hajdúságban
 termett tormát.
Közölték, itt található a hazai termőterület 96 
százaléka, ami több száz családnak biztosít megélhetést. A termelők a 
következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő.

0 Megjegyzések