A magyar torma 80-90 százalékát exportálják, többek közt Németországba és Lengyelországba
A
magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti
ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
(NAK) pénteki közleményében.
Közölték, hogy 2022-ben mintegy 1194
hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok
októbertől a következő ültetési szezon kezdetéig, márciusig tartanak. A
legfrissebb adatok alapján az előző szezonban több mint tízezer tonna
torma termett az országban, amely az EU éves össztermésének közel felét
teszi ki. A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának
köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai piac, hanem az
európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar
termés – írták.
A termelt tormát 80-90 százalékban exportálják,
többek közt Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és
Csehországba, jellemzően frissen.
A közlemény szerint a torma
Magyarországon őshonos növény, főbb termesztőkörzetei korábban
Hajdú-Bihar vármegyében, Kiskunfélegyháza, illetve Budapest környékén
voltak, mára azonban szinte egyetlen termesztőkörzete maradt. A
Hajdúsági Torma 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM)
termék, melyet 2021-ben hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a
hajdúsági termőtájnak – ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység
érintkezésénél terül el. A homokos öntés, illetve lápos réti talajon az
úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé a Hajdúságban
termett tormát.
Közölték, itt található a hazai termőterület 96
százaléka, ami több száz családnak biztosít megélhetést. A termelők a
következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő.
0 Megjegyzések